Un primar vrea sa comaseze comunele fără bani. Ce spune acesta ?

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat că, în cel mai scurt timp, trebuie comasate comunele care nu își pot acoperi cheltuielile de baza cu banii din impozite.

Sunt foarte multe unități administrativ teritoriale care nu își pot acoperi cheltuielile de bază cu banii din impozite. Atunci primarii merg să ceară bani de la guvern, de la consiliile județene și se stimulează clientelismul politic. Așa se ajunge ca unii să plece de la un partid la altul. Ca să faci comprimarea județelor nu îți trebuie.

Reforma administrativ teritorială trebuie făcută. Ca să faci comprimarea județelor sau a comunelor, nu trebuie revizuirea Constituției. Revizurea îți trebuie dacă vrei să introduci regiunea cu titlu juridic, așa cum e județul. Se pot face două lucruri. În primul rând să unești mai multe comune care nu au bani să își întrețină funcționarea. Le poți comasa foarte simplu fără să revizuiești Constituția, fără nicio problemă. Acesta este primul pas. Cu asta dispart ai salvat bani. Dispar posturi de primar de la alegerile din 2024. Dacă perpetuăm această stare va fi mai complicat să facem reformă. Una e să ai trei primari cu trei consilii locale și trei structuri. Așa pierdem fonduri europene”, a declarat primarul Emil Boc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.