Bicentenarul nașterii lui Petru Bran – primul profesor de limba română din Satu Mare

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Cenaclul Cronograf, și în parteneriat cu Colegiul Național ,,Mihai Eminescu’’ Satu Mare și Colegiul Național „Doamna Stanca”, organizează joi 21 ianuarie 2021, o serie de activități culturale cu prilejul bicentenarului nașterii protopopului greco- catolic Petru Bran – primul profesor de limba română din Satu Mare.

În program:

Pelerinaj pe urmele cărturarului

11:00 Aducere aminte la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”

11:30 Închinăciune la Monumentul Limbii Române din curtea Muzeului de Artă – moment artistic”

12:00 Școala unde a luminat spiritele – Colegiul Național ”Doamna Stanca”

12:30 Te Deum și moment evocator la Catedrala ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.

Figura proeminentă a preotului greco-catolic Petru Bran este legată de începuturile învăţământului sătmărean în limba română. Petru Bran s-a născut la 21 ianuarie 1821 în Tohat (actualmente localitate componenetă a orașului Ulmeni, jud. Maramureș), într-o străveche familie de preoţi.

După o scur perioadă în care este paroh protopop la Craidorolţ, în anul 1857 episcopul Ion Alexi îl aduce la Satu Mare în locul lui Ioan Gulovici, preot rutean care ajunge canonic la episcopia din Gherla. Moştenirea lăsată de Gulovici a fost una dezastruoasă, acesta nici car nu vorbea limba română. Trecând prin dificultăţi de neimaginat, Petru Bran înfiinţează prima catedră de limba română în cadrul Gimnaziului Catolic Regal, la 12 octombrie 1859 şi pune bazele unei Societăţi de lectură a elevilor români din Satu Mare. În 1874 tipăreşte volumulMărgăritare seu sentintie poetice”, prima carte în limba română tipărită pe melagurile sătmărene. Biblioteca românească sporeşte pe an ce trece, Societatea de lectură fiind un loc în care se învăţau poezii şi cântece româneşti. Dar viaţa ei nu a fost prea lungă pentru că în 1875, biblioteca este vandalizată şi cartea româneas dispare din şcoală pentru mulţi ani. Activitatea literară a lui Petru Bran este destul de consistentă, vreme de două decenii între anii 1850 1870 numele u apare în diverse publicaţii, îndeosebi înFoaie pentru minte, inimă şi literatură” din Braşov şiSionul Românesc” din Viena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.