Cea de-a 8-a ediție a maratonului poeziei românești s-a desfășurat online

Vineri, 15 ianuarie, între orele 15.00 – 16.10, s-a desfășurat cea de-a opta ediție a „Maratonului poeziei românești”.

În acest an, din cauza condițiilor pandemice maratonul poeziei a fost organizat în mediul online, pe platforma Zoom.

Evenimentul a fost deschis și moderat de Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului cultural „Gróf Károlyi”, care a prezentat importanța cunoașterii propriei culturi naționale și a mulțumit celor prezenți pentru curajul și bunăvoința de a participa la „maraton”.

Au participat peste 40 de elevi de la: Școala Gimnazială Nr.1 din Carei, Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din Carei, Liceul Teoretic Carei, Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” Carei, Liceul Romano-Catolic „Josephus Calasantius”, alături de dascălii coordonatori sau iubitori ai poeziei.

Timp de mai bine de o oră, elevii au citit sau recitat poezii ale autorilor din lirica românească.

Maratonul poeziei românești a fost organizat de Direcția de Cultură Carei și Centrul de Promovare a Turismului cultural „Gróf Károlyi” și avut ca scop popularizarea autorilor români de poezie mai mult sau mai puțini cunoscuți, în rândul tinerilor și a conștientiza importanța cunoașterii propriilor valori culturale, mai ales într-o zi cu o asemenea încărcătură simbolică, acum la 171 de ani de la nașterea poetului național, Mihai Eminescu și totodată aniversarea Zilei Culturii Naționale.

Au fost recitate poezii ale unora dintre cei mai cunoscuți poeți din lirica românească: Nichita Stănescu, Pavel Coruț, Otilia Cazimir, Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Ion Pillat, Magda Isanos, Tudor Arghezi, Vasile Alecsandri.

Dincolo de faptul că participanții au recitat și au intrat în contact cu diverși creatori de poezie, diverse genuri de abordare s-a creat posibilitatea de a comunica sincer emoții, gânduri și sentimente, dincolo de emoțiile și presiunea care apar în cazul unui concurs de recitare.

Cei prezenți au recitat degajați, lipsiți de emoții într-o atmosferă relaxantă și diferită față de cea obișnuită. La final nu a existat un câștigător precum în cazul unui concurs, au existat doar câștigători, fiindcă fiecare din cei care au participat și-au îmbogățit cunoștințele despre literatura română și despre propria cultură.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.