Cripta familiei Karolyi de la Capleni este fabuloasă, iar sarcofagele arămite sunt lucrate cu mare măiestrie. Pe sicriele grofilor Karolyi Antal (1732 – 1798) şi al fiului acestuia, Karolyi Jozsef (1768-1803), se află câte o urnă din argint, în care sunt inimile îmbălsămate ale soţiilor lor.
Câteva trepte, sculptate în calcar, aduse din Munţii Meseşului, unde familia avea domenii, duc spre interiorul criptei. La capătul scărilor, pe partea stângă, două pietre, probabil capiteluri, sunt tot ceea ce au mai rămas din strămoşescul lăcaş de cult al familiei. La intrare, separat parcă de restul sicrielor, se află somptuosul sarcofag al Kristinei Csáki, soţia lui Károlyi Ferenc. Cronicile familiei spun că a aceasta a murit în 1736, la vârsta de 30 de ani.
În spatele altarului sculptat din marmura de Carrara se află o răstignire, operă a sculptorului florentin Pietro Bazzanti, monument sculptat dintr-o singură bucată de marmură. Tot aici se află blazonul original al familiei Karolyi, cusut cu fir de aur la 1791.
În punctul diametral opus Cristului Răstignit se află sarcofagele grofilor Károlyi Antal şi al fiului acestuia Károlyi József, pe care se află câte o urnă din argint în care sunt inimile îmbălsămate ale soţiilor acestora. Deoarece acestea proveneau din familii de nobili corpurile lor au fost înmormântate împreună cu familiile lor.
Satul Capleni a fost atestat documentar în anul 1080. Pe locul actualei biserici, ridicată în stil neoromanic a mai existat o basilica, datata în anul 1200. Pe ruinele acesteia, groful Alexandru Karolyi a construit o biserica și o mânăstire franciscana.
La 15 octombrie 1834, un cutremur devastator a distrus întregul ansamblu religios, iar cea de-a treia biserica, care poate fi văzută și astăzi, a fost construita de arhitectul Ybl Miklos în perioada 1841-1848.