În municipiul Satu Mare, evenimentele Revoluției din Decembrie 1989 se pot împărți în două etape.
Prima etapă se încadrează între 16-21 decembrie 1989 și se caracterizează prin pasivitate încremenită în calm. În această perioadă, asemănător celorlalte orașe mai mici ale Transilvaniei, nici în Satu Mare nu au avut loc evenimente de natură să prefigureze cele întâmplate mai târziu.
A doua etapă s-a desfășurat în 22-23 decembrie 1989. Ea marchează, de fapt, evenimentele revoluționare propriu-zise care au avut loc sub forma demonstrațiilor populare succesive. Evenimentele s-au petrecut fără vărsare de sânge, sub controlul permanent al armatei.
În 22 decembrie, la orele prânzului, la București, Nicolae Ceaușescu a ieșit pe balconul clădirii Comitetului Central al Partidului Comunist și a încercat să vorbească mulțimii. După ce a fost fluierat, a părăsit sediul de partid cu un elicopter. Toate aceste evenimente au fost transmise de televiziune, știrea răspândindu-se repede în toată țara. În urma acestor evenimente, calmul aparent de până atunci a fost spulberat și în Satu Mare. Au început să sune clopotele și sirenele fabricilor, în timp ce muncitorii au ieșit pe străzi și s-au îndreptat spre centrul nou al orașului.
În dimineața de 23 decembrie a avut loc o nouă adunare generală, numită în acea perioadă „prima demonstrație liberă“. Asemănător zilei precedente, și această manifestație s-a desfășurat în mod pașnic, membrii Frontului Salvării Naționale adresându-se mulțimii.
După 22-23 decembrie, situația din oraș s-a schimbat complet. Oamenii au fost cuprinși de euforie, însă au început să apară și primele zvonuri îngrijorătoare. Pentru a liniști populația, Frontul Salvării Naționale a emis mai multe declarații oficiale în care au rugat cetățenii să nu dea crezare știrilor potrivit cărora „între rândurile apărării s-au strecurat inamici“.
În aceste zile conducerea efectivă a orașului și a județului a fost preluată de către armată. În ciuda liniștii aparente din localitate, administrația locală a dispărut complet, fapt indicat și de registrul consiliului local, potrivit căruia în perioada dintre 22 și 28 decembrie 1989 nu a fost înregistrat nici un document.
Sursa: Muzeul Judetean Satu Mare