Ploaie de stele pe cerul Romaniei

Până în 17 decembrie, pe cerul României vor putea fi observate stele căzătoare din seria Geminide. Maximul curentului va fi în noaptea de duminică spre luni.

Dacă credeaţi că stelele căzătoare vă vor lăsa în pace în această iarna, v-aţi înşelat. În ziua de 13 spre 14 decembrie 2020, Pământul va trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon. La contactul cu atmosfera, particulele de praf vor aprinde gazul atmosferic, lăsând o dâră luminoasă pe cer: steaua căzătoare. Majoritatea stelelor căzătoare din perioada 4 – 17 decembrie par a veni din constelaţia Gemini (Gemenii), acesta fiind motivul pentru care se numesc Geminide” – Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Maximul curentului pentru ţara noastră se va înregistra pe 14 decembrie, la ora 3 dimineaţa.

Pentru a vedea stelele căzătoare nu trebuie privit într-o direcţie anume. „Cu cât vă uitaţi mai mult, cu atât veţi vedea mai multe. Având în vedere că este iarnă, trebuie să vă îmbrăcaţi gros, mai ales pentru că trebuie să staţi întinşi pe un şezlong sau izopren, de preferabil într-un sac de dormit. După ce vă aşezaţi comod, priviţi la 45 de grade deasupra orizontului, timp de minim o oră. Puteţi privi înspre est, sud, vest sau nord”, explică Observatorul Astronomic.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.