Un ultim omagiu adus academicianului Gabriel Strempel

Academicianul Gabriel Strempel, originar din comuna Pomi, s-a stins din viața. Conducerea Muzeului Judetean aduce un ultim omagiu, omului de știința satmarean.

Cu mare tristețe am aflat că a plecat dintre noi un mare prieten al Muzeului Județean Satu Mare, Domnul Academician Gabriel Ștrempel, unul dintre cei mai erudiți cercetători ai literaturii române vechi.

Prin sprijinul său, în calitate de director al Bibliotecii Academiei Române, s-a dezvoltat considerabil fondul de carte al bibliotecii muzeului nostru, cu peste 15.000 de volume, periodice și publicații rare, pe care Biblioteca Academiei Române ni le-a donat cu generozitate.

Născut la Pomi în anul 1926, elev al Liceului Mihai Eminescu din Satu Mare, a fost devotat cărții și cercetării manuscriselor până în ultimii ani de viață, publicând volume care au intrat în istorie:”Catalogul manuscriselor românești”,”Copiști de manuscrise românești până la 1800”, ”Bibliografia românească modernă 1831-1918”. Contribuția sa a fost esențială în inventarierea și cercetarea scrierilor medievale românești. Publicațiile sale despre marele Ierarh Cărturar Antim Ivireanul au constituit materialul documentar fundamental pentru canonizarea Sfântului, în iunie 1992, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

La împlinirea a 80 de ani, în Editura Muzeului Sătmărean a fost publicat volumul omagial ”In Honorem Gabriel Ștrempel”, lansat în Aula Academiei Române, iar Primăria Municipiului Satu Mare i-a acordat titlul de Cetățean de onoare.

Domnul Academician Gabriel Ștrempel s-a născut în zi de mare sărbătoare – 8 septembrie, Nașterea Maicii Domnului – a avut numele unei mari sărbători și a plecat din această lume tot într-o zi de mare sărbătoare – 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Coincidențe Divine!

Dumnezeu să-i așeze sufletul în Împărăția Luminii!” este mesajul Muzeului Judetean Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.