Monument ridicat de un tată în memoria fiului său. Unde se afla ? (Foto)

În localitatea Vetiș, se găsește o construcție scundă care adăpostește un monument ridicat de un tată în memoria fiului său răpus pe frontul rusesc.

Monumentul se sprijină pe un soclu confecționat din piatră sculptată pe care sunt notate, în limba maghiară, câteva informații despre tânărul căruia i-a fost dedicat: „Vlad Endre a trăit 22 de ani și a murit eroic pe frontul rusesc în 1914. Odihnească-se în pace!”.

Pe acest postament este fixat un crucifix de mari dimensiuni, la baza căruia se află încadrat într-o cutie de metal cu capac de sticlă, portretul tânărului soldat, ansamblul fiind încărcat de simboluri care amintesc de Răstignirea lui Isus, combinate cu elemente caracteristice vieții de soldat din acea perioadă.

Simbolurile confecționate din metal sunt impresionante și demonstrează faptul că acest om avea o conştiinţă superioară. Este reprezentat Isus, în locul tâlharilor sunt crucificaţi doi soldaţi, iar trupul mântuitorului este pus într-o raclă.

În cadrul laboratorului Muzeului Județean Satu Mare s-au restaurat componentele din acest complex, de asemenea a fost restaurată și construcția care adăpostește aceste obiecte-mărturie. Componentele confecționate de Vlad Karoly erau deja ruginite, vopseaua originală păstrându-se pe suprafețe mici. Depuneri organice acopereau aceste obiecte, fenomen ce a dus la deteriorarea suprafețelor lor. După o curățare sumară cu soluție de detergent anionic a urmat o curățare chimică și mecanică. Aceste obiecte au fost stabilizate și s-au integrat cromatic zonele lacunare având ca martor zone mici de culoare originală rămasă.

Obiectele din metal au fost rearanjate după modelul original, construcția restaurată de asemenea, complexul a devenit astfel monument – mărturie istorică și a intrat în circuitul turistic local.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.