Schimbări majore în legislația RCA. Tarifele vor crește semnificativ pentru anumiți șoferi

Șoferii care provoacă accidente auto cu vătămări corporale sau decese de persoane, vor plăti mai mult pentru polițele de asigurare obligatorie auto. Și asta din cauza faptului că vor fi penalizați cu patru clase de malus, față de două în prezent.

Sistemul bonus-malus permite șoferilor care nu au provocat daune cu mașina proprie în anul anterior să beneficieze de o reducere a prețului pe care îl plătesc la reînnoirea poliței RCA. Însă șoferii care au avut evenimente rutiere în anul anterior vor fi nevoiți să plătească un preț mai mare pentru cumpărarea unei asigurări RCA.

Mai mult decât atât, pe lângă vârsta șoferului, județul în care este înmatriculată mașina sau de localitatea de domiciliu a șoferului, tariful poliței RCA este influențat și de sistemul bonus-malus, astfel că reducerea de preț poate varia între 5 și 50%, în timp ce penalizările pot aduce majorări de preț între 10 și 80%.

Potrivit datelor, 93% dintre șoferi au beneficiat de bonus la încheierea poliței RCA, în timp ce restul au primit malus.

Asigurații sunt penalizați prin aplicarea unui malus, respectiv majorarea primei de asigurare, în funcție de caz, astfel:

a) cu două clase pentru fiecare eveniment din care au rezultat numai prejudicii materiale;

b) cu patru clase pentru fiecare eveniment soldat cu vătămarea sănătății și a integrității corporale ori decesul uneia sau mai multor persoane”, scrie într-un document pregătit pentru schimbarea Normei 20//2017 privind asigurările auto din România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.