5 legume pe care să le mănânci mai des iarna

Legumele au un rol fundamental în funcționarea bună a organismului, furnizandu-i vitaminele și nutriențîi atât de necesari : betacaroteni, antioxidanți, fibre sau minerale că potasiu, zinc, magneziu, etc.

Avantajul e că oricum consumați legume sub formă de salate, ciorbe, tocănițe sau diverse alte preparate culinare. Dacă sunteți atenți să diversificați tipurile de mâncare și să consumați legume cât mai des și cât mai diversificat puteți să ii oferiți organismului necesarul de fitonutrienti pentru a funcționa optim.

Varza în toate variantele sale : albă, roșie, murată sau varză de Bruxelles este recunoscută pentru cantitatea de b-uri conținută ( B1, B6) dar și vitaminele A, C, K, fier, magneziu și fitonutrienti. Numărul mare de fibre din varză previn sustine tranzitul intestinal, iar antioxidatii ajută la combaterea unor boli cardiovasculare, Alzheimer sau diverse cancere.

Broccoli este bogat în vitaminele A,B2,B5.B6,B9,C,E,K , calciu, betacaroten, magneziu, fier, potasiu și fosfor. Specialiștii susțin că broccoli, consumat frecvent, are efecte pozitive asupra sănătății, scăzând riscul de boli cardiovasculare, dar și osteoporoză sau diverse tipuri de cancer : colorectal, de stomac, de vezica, san, prostată sau plămâni.

Morcovii sunt plini de betacaroten ce acționează ca un antioxidant și care împreună cu vitamina A sunt indispensabili creșterii celulare, vederii și pielii. Consumul de morcovi poate ajută la scăderea colesterolului și trigliceridelor. De asemenea este o importantă resursă de vitamine că B1,B2,B3,B6,C,K,E, fier, fosfor și potasiu. Un studiu realizat în Franța în urmă cu câțiva ani a arătat că o dietă bogată în morcovi scade riscul de cancer de plămâni.

Ardeii sunt campioni la vitamina C, atât de recomandată în această pandemie pentru creșterea imunității. Dacă ați crezut că citricele sunt cele care conțin cea mai mare cantitate de vitamina C, iată că ardeii ating o performanță de trei ori mai mare. Vitamina C ajută în lupta cu virușii și bacteriile și reduce severitatea manifestării infecțiilor, stimulând totodată sistemul de apărare al organismului.O leguma ce nu trebuie să lipsească din dieta noastră, mai ales în aceste vremuri de coronavirus.

Sfecla roșie este denumită și superaliment datorită puterii sale antioxidante. Deasemenea este o bună sursă de A,K,B2,B9, fibre, calciu, magneziu și fier. Fluidizează circulația sanguină și curată ficatul de toxine. Prin conținutul sau bogat în fibre poate ajuta la scăderea colesterolului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.