Program de 4 zile pentru bugetari și reducerea salariului cu 20%. Cine a venit cu propunerea ?

Economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, spune că statul trebuie să reducă deficitul bugetar începând de anul viitor.

Potrivit acestuia, programul de lucru al bugetarilor ar trebui redus cu o cincime, cu reducerea corespunzătoare a salariilor. „Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”, spune Lazea.

De asemenea, acesta susține că ar fi necesară o anumită creștere a ratelor de impozitare, de exemplu în ceea ce privește impozitul pe proprietate, care este, în România, printre cele mai mici din Europa. 

Potrivit acestuia, în România factorul lipsă, care este cel mai important, este capitalul intern. „Forță de muncă avem, productivitate încă mai avem, dar capitalul intern lipsește. Atâta cât este capital intern, 80% se duce în imobiliare”, a spus Lazea.

Bugetarii să muncească 4 din 5 zile pe săptămână și să li se reducă salariul cu o cincime

Asta nu înseamnă că statul e legat de mâini și de picioare. Se pot imagina soluții pentru bugetari. Nu e deloc normal ca salariul în mediul bugetar să fie mai mare decât în mediul privat. O soluție ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de 4 zile pentru bugetari cu reducerea cu o cincime a salariului. Așa măcar s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare și cele din mediul privat”, a precizat Valentin Lazea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.