În atenția angajatorilor

Prin Ordinul nr.1600/2020 al Ministrului Muncii și Protecției Sociale publicat în Monitorul Oficial nr. 1073 din 13 noiembrie 2020 s-au adus actualizări la formularele necesare solicitării șomajului tehnic.

Potrivit prevederilor art.XI din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextual situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, aprobată prin Legea nr.59/2020,s-a reglementat o serie de măsuri de protecție socială pe perioada stării de urgență.Această ordonanță a fost modificată de de OUG 32/2020.

Astfel angajatorii care au suspendat temporar contractual individual de muncă al unor angajați potrivit art.52 alin.(1) lit c) din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificări și completări ulterioare, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr.6 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

În vederea acordării sumelor necesare plății indemnizației de șomaj tehnic, angajatorii vor incărca pe platform aici.gov.ro . următoarele documente:

  • o cerere semnată și datată de reprezentantul legal însoțită de o declarație pe propria răspundere privind reducerea sau întreruperea temporară a activității ANEXĂ ( anexa nr.1 la Ordinul nr.741/2020).Se va bifa în mod corespunzător de către solicitant:

  • 1.Declarație pe propria răspundere privind reducerea sau întreruperea temporară a activității total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență/stării de alertă (anexa nr.1) ;

  • 2.Lista persoanelor care urmează să beneficieze de indemnizație cărora li s-a suspendat contractual individual de muncă din initiative angajatorului în temeiul art.52 alin. (1) lit. c) din Legea nr.53/2003- Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare (anexa nr.2)

  • 3.Tabel cu activitățile restricționate în condițiile Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,cu modificările și completările ulterioare (anexa3).

Noile formulare pentru șomajul tehnic modificate prin Ordinul nr.1600/2020 al Ministrului Muncii și Protecției Sociale publicat în Monitorul Oficial nr.1073 din 13 noiembrie 2020 se pot descărca și transmite prin intermediul platformei aici .gov.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.