Carduri și coduri PIN, garanție pentru banii dați de un cămătar din Satu Mare

42 de percheziții au avut loc, marți, în județele Satu Mare și Bihor în cazul unei grupări implicată în camătă și contrabandă cu țigări. Liderul rețelei este supectat că se aproviziona cu țigări de la contrabandiștii ucraineni care acționau la granița de nord, după care le distribuia într-o piață din Satu Mare.

Posesor al unor mari sume, a început să dea bani cu camătă, reținând drept garanție cardurile celor împrumutați.

Anchetatorii susțin că gruparea specializată pe camătă și contrabandă cu țigări a acționat în Satu Mare din septembrie 2019 până în prezent. Liderul grupării este principalul furnizor de ţigări de contrabandă din zona Piaţa Someş din municipiul Satu Mare, spun procurorii DIICOT.

Bărbatul lua marfa ilegală de la persoane care o cumpărau de la contrabandiștii ucraineni ce treceau fraudulos granița în zona comunei sătmărene Cămârzana. O depozita apoi la domiciliu său, al fiul și mamei sale, dar și în apartamente din jurul pieței Someș, ai căror proprietari erau forțați să accepte acest lucru, fiind amenințați sau agresați. Cei din jurul liderului vindeau cu amănuntul țigările de contrabandă, în piață.

Cantitățile și frecvența vânzării acestor țigarete au adus venituri considerabile membrilor grupării care au ajuns sa obțina averi importante, să conducă autoturisme de lux și să dețină sume mari de bani si bijuterii”, au explicat procurorii DIICOT.

La un moment dat, liderul grupului a început să dea bani cu camătă, iar dobânda pe care o practica ajungea la 120%. Era ajutat de mama lui, care ținea evidența persoanelor împrumutate în trei registre.

Persoanelor împrumutate care aveau venituri salariale, le erau reţinute drept garanţie cardurile şi codurile PIN ale acestora, în caz contrar recuperarea datoriilor se realiza prin metode de constrângere, constând în ameninţări verbale şi fizice”, au precizat anchetatorii.

Pe parcursul investigațiilor au fost ridicate aproximativ 400.000 de țigarete de proveniență ucraineană, iar în urma perchezițiilor au fost ridicate până în prezent 25 de baxuri cu țigarete de contrabandă, dar și importante sume de bani.

14 persoane au fost duse pentru audieri la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare.

Sursa: www.bihorjust.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.