Cum a ajuns în insolvență cel mai mare parc solar din România ? Se afla în judetul Satu Mare

44 de investitori străini în proiecte locale de producție de energie fotovoltaică, persoane fizice și juridice, majoritatea din Italia, au reclamat statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington pentru mai multe modificări legislative care au avut ca rezultat reducerea subvențiilor acordate energiei regenerabile.

Pe lista reclamanților se află și o firmă ce controlează indirect o parte din cel mai mare parc fotovoltaic din România, cel de la Livada, din județul Satu Mare, cu putere instalată de 56 MW.

Firma Stargreen Consulting deține 20,2% din compania GPSB Solaris 48 SRL, care operează parcul solar Livada. Restul de 79,8% se află în posesia unei persoane fizice din Italia, care este și administratorul special al GPSB 48 SRL.

GPSB Solaris 48 SRL, operatorul parcului fotovoltaic Livada, a intrat în insolvență în vara acestui an în urma cererii proprii în acest sens, iar în tabelul său preliminar de creanțe figurează datorii totale de circa 1,6 miliarde lei, din care administratorul judiciar nu a acceptat la masa credală decât un total de circa 770 milioane lei. La inaugurare a fost anunțat că parcul a fost realizat în urma unei investiții de 105 milioane euro.

Documentele administratorului judiciar al operatorului parcului solar Livada arată și o altă cauză a insolvenței companiei. „Societatea nu a acumulat datorii din activitatea curentă, de exploatare, reușind, pe întreaga perioadă analizată să-și achite datoriile curente. Creanțele din activitatea curentă (furnizori, buget) sunt insignifiante, așa cum rezultă din tabelul preliminar, și reprezintă doar datorii devenite exigibile la data deschiderii procedurii și nu datorii restante (pe termen mediu sau lung), iar societatea avea disponibilități în conturile bancare, la data deschiderii procedurii, în sumă de 2.052.315 lei”, se menționează în raport. Însă, în perioada 2013-2018, firma a raportat pierderi însumate de 145 milioane lei, consemnând profit doar anul trecut, cifrat la 5,8 milioane lei.

Parcul solar Livada, care se întinde pe o suprafață de 135 de hectare, a fost inaugurat în 2013, moment în care era al doilea cel mai mare din Europa și al șaptelea la nivel mondial. În același an, însă, autoritățile de la București au demarat o serie de măsuri legislative care au avut ca efect reducerea subvențiilor acordate dezvoltatorilor de proiecte de energie regenerabilă pe bază de certificate verzi incluse pe factura consumatorilor.

Sursa: www.profit.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.