Craniul unei adolescente, descoperit sub o biserica din judet (Foto)

Înscrisă pe lista monumentelor istorice, biserica reformată din Acâș este un monument de arhitectură unic, printre cele mai bine conservate biserici patronale romanice.

Cercetarea arheologică a bisericii a debutat în anul 1998 și au fost deschise mai multe secțiuni, majoritatea în colțul nord-estic al lăcașului. În iulie, august 2018, arheologul dr. Szőcs Péter Levente continuă cercetările în interiorul bisericii alături de echipa formată din: Daniel Mariu Tentiș, Zoltán Katócz și studenți participanți: Angyal Gellért, Varga Mădălina, Belbe Sebastian.

Mormântul 10 se află la o adâncime de 1,72 de nivelul de călcare al bisericii și datează din perioada premodernă (secolele al XVII-XVIII-lea). Acesta aparține unei fete tinere.

Craniul fetei se află în laboratorul de restaurare textile unde parcurge mai multe etape până la forma finală. După scoaterea din săpătură, obiectul a fost transferat în laboratorul de restaurare unde i s-au aplicat primele tratamente. Dezinfecția și stabilizarea obiectului sunt etape foarte importante pentru continuarea procesului de restaurare.

Obiectele pe suport organic sunt foarte sensiblie și instabile odată scoase din săpătură. Stabilizarea lor într-un microclimat optim este vitală pentru salvarea lor.

Această etapă poate dura, uneori, luni de zile. După stabilizare putem începe munca de restaurare. Imaginile reprezintă tocmai aceste etape, munca restauratorului” spun restauratorii Muzeului Judetean Satu Mare.

Construită în a doua jumătate a secolului XIII, imediat după marea invazie tătară din 1241, Biserica Reformată din Acâș era parte integrantă a mănăstirii benedictine, o mănăstire de familie, construită de familia nobiliară Ákos. În cursul veacului al XII-lea și al celui următor, a devenit o tradiție pentru marile familii nobiliare fondarea unor mănăstiri pe domeniile lor, care urmau să fie patronate chiar de ele, susținându-le printr-un substanțial sprijin financiar.

În peretele de nord al navei se mai păstrează o ușă zidită, cu ancadrament semicircular, urmă a existenței mănăstirii, fiind accesul în biserică pentru laici. Intrarea de pe fațada de vest datează de abia din perioada barocă.

Conform tradiției, mănăstirea trebuia să fi fost la nord de biserică, unde, cu ocazia unor lucrări de restaurare executate la finele secolului XIX, au fost descoperite urmele unui edificiu ecleziastic.

Arhitectura din cărămidă este caracteristică zonelor sărace în piatră și păstrează toate caracteristicile stilului romanic.

Cele două turnuri ale fațadei vestice sunt destinate să adăpostească clopotele.

Etajul de jos al turnurilor este luminat prin câte o fereastră strâmtă și înaltă, iar ultimele, prin ferestre geminate. Portalul de pe fațada vestică este opera restaurării de la cumpăna secolelor XIX-XX (1896-1902), executată de arhitectul Schulek Frigyes.

Biserica Reformată din Acâș este cel mai valoros monument de arhitectură ridicat în stil romanic din această parte a țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.