S-au reluat sapaturile arheologice la cuptoarele dacice de la Mediesu Aurit (Foto)

Arheologii de la Muzeul Județean Satu Mare au început campania de săpături sistematice 2020 la cuptoarele de ars ceramică a dacilor liberi de la Medieșu Aurit.

În prima fază au fost continuate măsurătorile geomagnetice reluate în primăvara acestui an, care ne atestă că așezarea de olari se extinde mult mai mult decât s-a presupus până acum. Pe parcursul zilelor următoare vor fi cercetate prin săpături două cuptoare de ars ceramică cu atelierele aferente, care sperăm să ne furnizeze informații privind începuturile așezării.

Vestea cuptoarelor dacice de la Şuculeu scoase la lumina zilei în ultimele cinci decenii au uimit lumea ştiinţifică. Iar descoperirea altor 200 de vetre de ars ceramică au transformat locul într-o adevărată mană cerească pentru specialiştii dacologi dar şi pentru cei care studiază veacurile în care hoardele popoarelor migratoare s-au năpustit asupra acestor ţinuturi. Şi cum poveştile nu pot să rămână ascunse ori îndelung ferecate de privirile curioşilor, cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit au început să se destăinuie mai ales celor care au răbdarea să le asculte povestea.

Primele cuptoare au fost descoperite în vara anului 1964 la marginea viei lui Dumitru Todincă, un sătean de prin partea locului, găsindu-se un fund de vas lucrat cu mâna, iar mai încolo arheologii au descoperit mai mute resturi de ceramică lucrate cu mâna şi la roata olarului. Apoi specialiştii au revenit în perioada 1995-1997 şi recent aducând cu ei şi noile tehnologii precum fotografierile aeriene respectiv tehnicile de prospecţiuni geomagnetice. Nu mică le-a fost mirarea când au dat peste alte aproximativ 200 de cuptoare de ars ceramică de a căror existenţă nu ştia nimeni. Şeful Secţiei de arheologie de la MJ Satu Mare, Robert Ghindele, spune că „prin numărul mare de cuptoare şi stilul de construcţie al acestora, unic în Europa Centrală, situl depăşeşte valenţele istoriei naţionale şi oferă informaţii la nivel european”.

Dacii au dezvoltat o tehnologie unică de a confecţiona vase din ceramică. Acest meşteşug le-a adus prosperitate ducându-le faima până departe şi la celelate popoare din bazinul carpatic. Ce secrete mai ascunde rezervaţia arheologică de la Şuculeu? Greu de anticipat. Însă se poate afirma cu certitudine că locul a fost unul dintre cele mai importante aşezări locuită de dacii liberi din Europa Centrală.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.