Doua picturi vechi de la Biserica de lemn de la Corund, restaurate la Muzeul Judetean (Foto)

Icoane provenite de la Biserica de lemn din Corund, sunt restaurate în atelierul Muzeului Judetean Satu Mare.

Ceea ce face cu adevărat special lăcaşul de cult din Corund sunt picturile interioare, ce datează de la începutul secolului XIX, şi care frizează canoanele ortodoxismului. Biserici cu picturi asemănătoare sunt şi în alte zone ale ţării precum în Deseşti (judeţul Maramureş) şi Almaş Sălişte (judeţul Hunedoara). Despre aceste picturi, am mai scris în paginile Ziarului Satmareanul: https://www.satmareanul.net/2013/07/23/diavolul-pictat-in-biserica-de-lemn-din-corund/

Avem în lucru acum doua icoane pictate în maniera picturii parietale de la biserica din Corund. Icoanele au intrat in laboratorul de restaurare cu desprinderi așa numite ”oarbe ” în stratul pictural. Aceste desprinderi sunt rezultatul pierderii calității liantului din stratul de preparație(grundul). Desprinderile se descoperă ușor de specialistul restaurator prin ciocănirea ușoară cu vârful degetelor, iar ca semn al acestei desprinderi este un sunet gol. Restauratorul consolidează aceste desprinderi prin injectare de soluție de clei de pește fierbinte, cu siringa și apoi aplatizarea ușoară cu spatule ușor calde. Procesul se repetă de atâtea ori de câte ori este nevoie până la obținerea rezultatului dorit. În același timp are loc și o rehidratare a stratului pictural prin injectarea acestei soluții. Icoanele se tratează de asemenea preventiv cu soluții speciale anti insecte xilofage (carii de lemn) prin injectarea acestei soluții în orificiile de zbor.

În imagini sunt prezentate Icoana „Iisus Răstignit încadrat de Maica Domnului și Sfântul Ioan” și Icoana „Arhanghelii Mihail și Gavril”, spun specialistii Laboratorului de Restaurare a Muzeului Judetean Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.