Biciclist ratacit, gasit de salvamontisti (Foto)

Duminica, 25 octombrie, la ora 21.44, SPJ Salvamont a fost alertat cu privire la un apel primit de la un ciclist montan rătăcit în perimetrul Călămari -Șelătruc-Buian, și a cărui localizare exactă, nu s-a putut realiza din cauza pierderii semnalului.

De la apelul operatorului, în câteva minute, cele două formații ale SPJ Salvamont au fost puse în alertă, în cadrul formației Negrești fiind constituită inclusiv formația de prim răspuns, formată din salvatorii montani Ciocan Petrică, Cicio Vasile, Cicio Ancuța și Ciocan Lucian.

Au urmat 16 minute de suspans, în care nu s-a știut nimic despre persoana în cauză, timp în care dispecerul 112 a făcut tot posibilul pentru a lua contact din nou cu victima, pentru stabilirea locației și punerea în legătură directă cu coordonatorul SPJ Salvamont. Evident, ca de fiecare dată când sunt semnalate cazuri pe limita de județ, sa luat legătura cu SPJ Salvamont Maramureș, stabilindu-se detaliile pentru posibile scenarii, în funcție de locația și de starea persoanei rătăcite.

Din fericire, la ora 22.00 legătura telefonică a fost refăcută, obținându-se astfel informațiile necesare pentru stabilirea modului de căutare-recuperare a persoanei în cauză, un ciclist montan din Sighetul Marmației, al cărui plan a fost realizarea unui traseu de circuit Blidar-Călămari -Șelătruc-Rotundu-Blidari.

Menționăm că aceasta este o zonă montană sălbatică, cu păduri întinse, văi abrupte, fără trasee montane, căruia noi salvamontiștii îi spunem ,,no man`s land”, adică „țara nimănui”. Ținănd cont de condițiile de teren și meteo, cer închis, ploaie măruntă de toamnă, 5 grade, întuneric dublat de ceață, scenariul recuperării, la prima vedere nu arăta deloc bine. Cheia succesului a venit din partea STS Satu Mare care a făcut o localizare exactă, ceea ce ne-a ușurat munca enorm, pe de o parte prin trimiterea echipei de prim raspuns într-o arie de căutare restrânsă la minim posibil, respectiv, coordonarea victimei pentru punerea în siguranță a acesteia până la sosirea salvamontiștilor. Acțiunea s-a încheiat la ora 00.15 la al cărei success a contribuit inclusiv judecata rece a victimei, cu care s-a ținut legătura în permanență și care a realizat situația delicată în care a ajuns, păstrându-și calmul, rezerve de energie pentru lumină și telefon, alertând la timp prin SNUAU 112 salvatorii montani, pentru ai oferii o mână de ajutor” este mesajul Salvamont Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.