Un jurist originar din Romania, noul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie din Ungaria

Un cetățean maghiar originar din România, Zsolt Andras Varga, a fost ales de către Parlamentul de la Budapesta în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei. Acesta va ocupa noua funcție timp de 9 ani.

Zsolt András Varga a fost propus de către președintele țării, János Áder, la șefia Curții Supreme de Justiție a Ungariei. El fost ales prin vot secret, cu 135 de voturi pentru şi 26 împotrivă și își va prelua funcția pe 2 ianuarie 2021.

A lucrat în cadrul mai multor parchete din Budapesta, apoi a ajuns la instituţia comisarului pentru drepturile fundamentale (care îi corespunde celei a Avocatului Poporului din România), al cărei șef a devenit ulterior.

Zsolt András Varga a ocupat de două ori funcţia de procuror general adjunct, după care a devenit membru al Comisiei de la Veneţia.

Din septembrie 2014 este judecător al Curţii Constituţionale din Ungaria. Între 2017 şi 2019 a fost vicepreşedinte al subcomisiei de drept internaţional a Comisiei de la Veneţia, iar mai târziu a devenit vicepreşedinte al subcomisiei Curţii Constituţionale din Ungaria.

Un Comentariu la "Un jurist originar din Romania, noul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie din Ungaria"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.