Un jurist originar din Romania, noul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie din Ungaria

Un cetățean maghiar originar din România, Zsolt Andras Varga, a fost ales de către Parlamentul de la Budapesta în funcţia de preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei. Acesta va ocupa noua funcție timp de 9 ani.

Zsolt András Varga a fost propus de către președintele țării, János Áder, la șefia Curții Supreme de Justiție a Ungariei. El fost ales prin vot secret, cu 135 de voturi pentru şi 26 împotrivă și își va prelua funcția pe 2 ianuarie 2021.

A lucrat în cadrul mai multor parchete din Budapesta, apoi a ajuns la instituţia comisarului pentru drepturile fundamentale (care îi corespunde celei a Avocatului Poporului din România), al cărei șef a devenit ulterior.

Zsolt András Varga a ocupat de două ori funcţia de procuror general adjunct, după care a devenit membru al Comisiei de la Veneţia.

Din septembrie 2014 este judecător al Curţii Constituţionale din Ungaria. Între 2017 şi 2019 a fost vicepreşedinte al subcomisiei de drept internaţional a Comisiei de la Veneţia, iar mai târziu a devenit vicepreşedinte al subcomisiei Curţii Constituţionale din Ungaria.

Un Comentariu la "Un jurist originar din Romania, noul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie din Ungaria"

  1. Johann   24 octombrie 2020 at 11:43 am

    Va comanda – va reglementa activitatea tuturor judecatorilor in timp ce nu a avut nicun proces, nu a lucrat la niciun tribunal, a fost adjunctul servil a primului-procuror al Ungariei, om de carte dar fara experienta de tribunal. A fost respins de Asociatia Judecatorilor si de o alta entitate corespunzatoare CSM-ului nostru

    Răspunde

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.