Lupte grele pe fronturile din Satu Mare. Ce s-a intamplat in octombrie 1944 ?

“Operațiunea Cluj” în cadrul căreia a fost eliberat și orașul Satu Mare, a început în ziua de 21 octombrie 1944. Lupte grele s-au dat și pe aliniamentul Tatarăști – Rătești – Stâna – Babța – Bogdand – Chiesd, însă în cele din urma, a fost învinsă rezistenta trupelor germane și maghiare.

Luptele de eliberare a orașului Satu Mare și a împrejurimilor sale s-au purtat în cadrul ”Operației Cluj”, care era un plan strategic ce viza nord-vestul Transilvaniei, iar operațiunile militare din ținuturile sătmărene continuau a treia etapă din realizarea acestui plan.

Acțiunile ofensive din cadrul acestei etape au început în dimineața zilei de 21 octombrie 1944. În aceste acțiuni au fost angajate corpurile 2 și 6 din cadrul Armatei a 4-a română și unitățile militare sovietice din diviziile 11 infanterie, 1 și 8 cavalerie din corpul 2 armată și divizia 133 infanterie ”Smolensk”.

La început a fost înfrântă rezistența trupelor germane și maghiare de pe aliniamentul Tătărești, Rătești, Stâna, Babța, Bogdand, Chieșd, realizându-se, în 2 zile, o înaintare de 40 km spre Satu Mare. Rezistența înverșunată a armatelor dușmane a provocat numeroase jertfe în rândul armatei române eliberatoare, pierderi grele suferind batalionul Regimentului 2 Dorobanți în zona Tătărești și un batalion al Regimentului 3 Dorobanți la Gereușa.

La data de 24 octombrie, orele 17, a fost lansat atacul general pentru eliberarea orașului Satu Mare. În cursul nopții de 24 spre 25 octombrie, Regimentul 3 Dorobanți din cadrul Diviziei 11 și unități ale Armatei 40 sovietice au dat lupte grele în preajma orașului și în cartierele mărginașe din zona de NE.

După orele 6 dimineața, atacurile au fost reluate, armatele eliberatoare intrând spre prânz în oraș, în timp ce în jurul orei 9 dimineața, alte unități militare de pe aliniamentul Carei-Satu Mare, au ajuns la frontieră. Ar trebui menționate pildele de eroism ale elevului Vasile Mic din Viile Satu Mare și a celor 12 tineri din Apa, împușcați de trupele fasciste, datorită faptului că au sprijinit trupele eliberatoare prin transmiterea de informații sau au refuzat să se supună ordinului de încorporare în armata dușmană.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.