După atâtea amar de restrictii ni se spune ca suedezii au făcut bine ! Este singura țara fără restrictii și cu un numar mic de cazuri !

După ce suntem asaltati zi de zi, pe toate canalele de televiziune și în ziare cu cifre apocaliptice despre pandemia din țara, iată ca vine un doctor care tine sus și tare ca ar fi găsit soluția prin care se poate stopa inaintarea Covid. Nici mai mult, nici mai puțin, Alexandru Rafila spune ca Romania ar trebui sa urmeze exemplul Suediei. Da, oameni buni, ați auzit bine !

Noaptea mintii, în rationamentul autoritatilor ! După ce luni la rând suntem amenintati cu tot soiuri de stari botezate „de alerta” și „de urgenta”, cu ditamai carantinarea, cu purtarea obligatorie a mastii (așa-zise de protecție), cu închiderea scolilor și gradinitelor, apoi cu izolarea și cu impunerea parca nebuneasca a unor măsuri despre care tot auzim ca ne-ar feri de acest virus, acum iata ca unii ar dori sa întoarcă foaia și sa trecem la alt regim.

Parca, distinsii medici nu ar fi știut de la inceputuri ca imunizarea prin expunerea libera la virus (la orice virus), reduce considerabil incidenta agentului patogen la nivelul populatiei ! Parca nu ar fi știut de efectele negative pe care le are purtarea mastii (pentru Dumnezeu, oameni buni, prin purtarea mastii expiram, iar apoi inspiram înapoi acei virusi, dacă deja exista pe caile noastre respiratorii. Și mai mult decât atât, prin creșterea temperaturii datorită respiratiei, la nivelul tractului respirator, se creaza condiții extrem de bune pentru un „sol fertil”, unde se pot dezvolta virusii) ! Parca nu ar fi știut de efectele patologice, și de ce sa nu o spunem, cele psihologice ale izolarii indelungate și al carantinarii ! Unde mai punem sanatatea copiiilor, care sunt tinuti chiar și 10-12 ore (uneori chiar mai mult) în fata monitoarelor pentru a urma cursurile on-line, iar apoi pentru aș face temele ? De aici decurg o serie de patologii (afectiuni ale ochilor, coloanei vertebrale, afectiuni psihologice, etc) … însă de toate astea nu ne place sa ținem seama. Mai bine stăm și punem osul la imbolnavirea unei generații. Și nu vorbim aici de mult trambitata digitalizare. Ca suntem constienti ca dezvoltarea este necesara, însă, când se ajunge la exces (ca în orice domeniu de activitate, și în orice aspect al vieții), încep sa apara problemele.

Sa vedem acum, care este modalitatea prin care, (în conditiile în care se dorește urmarea exemplului suedez) ni se va explica de ce nu am mers mult mai devreme pe aceasta cale, oricum de departe mai rationala (și asta se vede) prin exemplul suedezilor ? Poate noua ne place sa impunem tot soiul de restrictii, doar de dragul de a ne alinia cu (lumea buna, zic unii, al occidentului). Va avea cineva curajul sa își asume responsabilitatea deciziilor luate pana acum ?

Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că după ce au trecut de perioada inițială de adaptare, cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație. Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult.

Trebuie să impui o măsură de sănătate publică pe care să o aplici timp mai îndelungat pentru că numărul de cazuri care se înregistrează la un moment dat este foarte foarte mare. Cu cât luăm măsurile mai târziu cu atât ele vor fi mai dure și vor dura mai mult. Un lockdown total este o măsură foarte împovorătoare din punct de vedere economic și social pentru că noi trebuie să și trăim nu putem doar să stăm în case”, spune Alexandru Rafila.

Modalitatea prin care Suedia a răspuns actualului context pandemic este foarte diferită de cea a majorității statelor europene, care raportează recorduri zilnice de infectări. Aceasta este singura țară care nu a impus carantină, restricții sau purtarea obligatorie de mască și are cele mai scăzute rate de infectare.

Cele mai multe măsuri speciale de protecție au fost introduse în căminele de bătrâni, acestea fiind instituțiile cu numărul cel mai mare de victime înregistrate. Totuși, pentru restul populației au existat doar recomandări. De exemplu, purtarea măștii nu a fost niciodată o obligație, ci o recomandare.

La sfârşitul lunii septembrie, rata de infectare din Suedia era de 10 ori mai mică decât în Spania, de 6 ori comparativ cu Franța și la jumătate față de vecina Danemarca, toate aceste țării fiind printre cele care au avut cele mai dure măsuri anti-Covid.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.