Scenariu rosu in Cluj-Napoca. Scoli, gradinite, restaurante … inchise

Rata de incidență a COVID-19 în ultimele 14 zile a depășit pragul de 3 cazuri la mia de locuitori în municipiul Cluj-Napoca, precum și în comunele Florești și Tritenii de Jos. În Cluj-Napoca rata de incidență a ajuns la 3,36, în timp ce în Florești a ajuns la 3,38 de cazuri.

Astfel, Comitetul pentru Situații de Urgență a decis ca, începând cu data de 22 octombrie, toate unitățile de învățământ preuniversitar din cele trei localități vor trece la scenariul 3. Este vorba de peste 140 de școli și grădinițe în care toți elevii și preșcolarii vor participa la activități și lecții online.

CJSU a mai decis că purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, va fi obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste 5 ani în toate spațiile publice. Activitatea restaurantelor și cafenelelor în interior a fost suspendată pentru 14 zile, dar terasele vor rămâne deschise. În plus, a fost interzisă activitatea cinematografelor, a sălilor de spectacole și a sălilor de jocuri de noroc.

Din păcate am fost nevoiți să recurgem și la astfel de măsuri. Ele sunt prevăzute și în hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă, ele nu fac obiectul discuțiilor sau a negocierilor de nici un fel. Am făcut asta și zilele trecute pentru alte UAT-uri, o vom face și pentru altele dacă vom constata depășirea pragului de infectări.

Sperăm ca oamenii să înțeleagă gravitatea situației și încet încet să scădem presiunea de pe sistemul medical, care este la capacitate maximă. Chiar dacă am deschis Spitalul Clujana, asta nu înseamnă că avem suficiente locuri. Sper ca măsurile acestea să își atingă efectul de prevenire a răspândirii coronavirusului la județului Cluj.

Dacă acest indicator va avea un trend descendet și vom ajunge sub 3 la mie, efectiv că vom reveni imediat asupra acestor măsuri”, a declarat prefectul Mircea Abrudean.

Sursa: www.citynews.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.