Ce se mai întâmplă la Muzeul Judetean Satu Mare ?

În aceste zile restauratorii Muzeului Județean Satu Mare prelucrează materialele arheologice din epoca bronzului, descoperite în perioada campaniilor de cercetare, din anul 2018, în situl de la Bobald, situat la doar câțiva kilometri de orașul Carei.

Procesul constă în sortare, spălare, marcare, conservare, analizare, restaurare, înregistrare, interpretare și pregătire pentru expunere sau depozitare permanentă a tuturor materialelor reținute ca rezultat al săpăturilor și diseminarea acestor rezultate.

Prelucrarea materialului arheologic are drept rezultat un material arhivat, ordonat, bine documentat, accesibil, care constituie resurse pentru cercetări viitoare, fiind esențial pentru înțelegerea istoriei locale.

Restaurarea cuprinde mai multe etape, printre care selectarea pe tipologii de vase și lipirea fragmentelor existente în vederea întregirii vasului, fiind doar câteva aspecte din procesul de restaurare al ceramicii arheologice.

Obiectele rezultate în urma restaurării vor face parte din noua expoziție permanentă a muzeului, oferind mărturii palpabile despre viața socială intensă din Sătmarul preistoric.

Materialul provine de la a treia depunere majoră de vase ce datează din perioada 1650-1550 a. Chr. Vasele au fost depuse in urma unor festivități practicate în zona centrală a așezării de tip tell de la Carei – Bobald. Aceste ritualuri aveau menirea de a coagula comunitatea și erau un mijloc de exprimare și reafirmare a statului social, mijloc ce era intens utilizat de bogatele elitele care locuiau în centre politice, de felul aceluia de la Carei-Bobald.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.