Polonezii de la Serinus Energy au obținut prelungirea licenței de la Moftin

Serinus Energy, companie controlată de un fond de investiții al miliardarului polonez Sebastian Kulczyk, a obținut aprobarea autorităților române pentru prelungirea lucrărilor de explorare la concesiunea din Satu Mare, întrerupte pe fondul pandemiei de Covid-19.

ANRM a aprobat extinderea cu 12 luni a licenței pentru cea de a treia fază a lucrărilor de explorare în perimetru, până pe 27 octombrie 2021. De asemenea, ANRM a fost de acord să modifice angajamentul de lucru asumat de Serinus, în vederea forării a două noi sonde de explorare în apropierea centralei de la Moftin.

Forajul la prima sondă, Moftin-1008, este așteptat să înceapă în ianuarie anul viitor, lucrările de suprafață fiind deja lansate. Puțul va fi săpat la o adâncime de 1.000 de metri, reprezentanții Serinus estimând că acesta va intersecta trei formațiuni de nisip cu depozite dovedite de gaze și două alte formațiuni încă netestate. Dacă va avea succes, sonda va fi conectată la centrala de gaze de la Moftin prin intermediul unei conducte de 1,5 kilometri.

Serinus a lansat producția comercială la Moftin în aprilie anul trecut. Polonezii au semnat un contract pe un an cu Vitol Gas, cel mai mare trader independent de energie din lume, în vederea vânzării gazelor extrase în România. De asemenea, compania a încheiat un acord cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, Conpet, pentru transportul la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom a condensatului extras odată cu gazele naturale de la Moftin.

Cea de a doua sondă va fi forată la o adâncime de 1.600 de metri, la sud de perimetrul Moftin. Lucrările sunt estimate să înceapă în a doua jumătate a anului viitor. Serinus operează în prezent trei sonde de gaze la concesiunea din Satu Mare: Moftin-1003, Moftin-1007 și Moftin-1004, ultima pusă în funcțiune în prima parte a anului.

Compania exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

Serinus Energy este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat de Forbes cu o avere de 1,5 miliarde de dolari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.