Un vortex polar va lovi Romania. Temperaturile se prabusesc !

Un val de aer polar va lovi Europa, inclusiv Romania, în acest week-end. Temperaturile vor scădea drastic până la jumătatea săptămânii viitoare.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, spune că vortexul polar este o circulație intensă a vântului și care „se extinde undeva între 10 și 50 kilometri în atmosferă”. „În această circulație, vântul poate să ajungă și până la 250 km/h”, a precizat el.

Nu este un fenomen nou, nu este un fenomen extrem de sever, dar în timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica și atunci blochează aerul acesta rece, care rămâne în regiunea arctică. În schimb, când vortexul este mai slab, cum o să fie cazul – probabil – în următoarele săptămâni, atunci apar un fel de ondulații sau se poate rupe în mai multe nuclee. Dacă apare acest fenomen, atunci aerul polar ajunge mult mai ușor spre centrul Europei. Modelul de prognoză arată că acesta va fi cazul în următoarele săptămâni, deci Europa centrală și de vest în special. Vom avea temperaturi mai mici decât media climatologică”, a explicat Bogdan Antonescu.

Ne va afecta și pe noi într-o mai mică măsură, în comparație cu celelalte regiuni ale Europei”, a subliniat expertul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.