Ne apropiem de trecerea la ora de iarnă

Trecerea la ora de iarnă 2020 se va face în ultimul week-end din octombrie, adică în noaptea de 24 spre 25 octombrie, când ora 04.00 va deveni ora 03.00. Este noaptea în care, se spune, „dormim mai mult”, ziua de 25 octombrie fiind cea mai lungă din an, pentru că, practic, are 25 de ore.

Propunerea de renunţare la schimbarea orei ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus, așa că termenul a fost amânat pentru anul 2021. Statele care decid să menţină permanent ora de vară ar urma să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021 (27 spre 28 martie 2021), iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021 (30 spre 31 octombrie 2021).

În mod normal, țările Uniunii Europene ar fi trebuit să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi să se coordoneze cu executivul blocului comunitar pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcţionarea pieţei unice. Numai că situația specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a schimbat prioritățile.

În orice caz, decizia finală trebuie să o ia Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European. Cele două instituții vor trebui să ajungă la un acord înainte ca propunerea să fie pusă în practică. 

La 26 martie 2019, Parlamentul European a adoptat poziția sa în legătură cu propunerea Comisiei Europene, sprijinind ideea de a se renunța la schimbarea orei. Consiliul Uniunii Europene încă nu și-a finalizat poziția. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.