Aproape 19.000 de evrei satmareni, trimiși în lagarele morții ! Unde a fost ghetoul din Satu Mare ? (Foto)

Aproape 19.000 de evrei din Satu Mare au mers pe drumul morții, intre 19 mai și 1 iunie 1944. Au fost urcați în 6 vagoane și trimiși în lagarele de exterminare. Azi (7 octombrie) este marcata „Ziua Holocaustului din Romania”, în care ne amintim de cei care au murit în lagarele de concentrare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În perioada celui de al Doilea Război Mondial, în orașele mari, în general centre de unități administrativ-teritoriale, au fost organizate ghetouri, zone închise care concentrau populația evreiască din întregul județ.

În Satu Mare ghetoul a fost înființat în mai 1944, pe un amplasament ce corespundea cartierului cu cel mai mare număr de evrei din oraș. Este vorba despre zona actualei străzi Ham Janos, din Satu Mare. Aglomerația era foarte mare în ghetou, într-o cameră fiind înghesuite între 10-15 persoane, în timp ce altele erau plasate direct în pivnițe, în poduri, sau în barăci.

Comandantul ghetoului era Sárközi Béla, șeful poliției Satu Mare. Sub coordonarea sa a funcționat în ghetou o echipă de anchetă și tortură, formată din jandarmi îmbrăcați în civil. Câteva săptămâni mai târziu, încep deportările masive ale evreilor sătmăreni spre lagărul de exterminare de la Auschwitz. Cele 6 transporturi care pleacă din ghetoul Satu Mare între 19 mai și 1 iunie 1944 au condus spre moarte aproximativ19.000 de oameni.

Pogromurile, torturile, execuțiile în masă ale populației evreieștii fac din holocaust cea mai mare crimă împotriva umanității.

Un Comentariu la "Aproape 19.000 de evrei satmareni, trimiși în lagarele morții ! Unde a fost ghetoul din Satu Mare ? (Foto)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.