Peste 300 de obiecte expuse la Muzeul Motilor din Scarisoara Noua. Merita vizitat (Foto)

Muzeul Moților din localitatea Scărişoara Nouă (comuna Pișcolt) a fost reorganizat în anul 1994 de către specialiştii Muzeului Judeţean Satu Mare, şi este rodul strădaniilor unui inimos fiu al satului, Ioan Bâtea, care a adunat pe parcursul a mai bine de 50 ani o colecție impresionantă de obiecte, atât din localitatea natală cât şi din localităţile de unde proveneau strămoşii scărişorenilor.

În cadrul Muzeului Moților din Scărişoara Nouă este organizată o expoziţie etnografică, bogată şi diversă, formată din peste 300 de obiecte aduse din Ţara Moţilor (Munţii Apuseni), fiind reprezentativă pentru creaţia materială și spirituală specifică moților colonizați în județul Satu Mare, după reforma agrară din anul 1921.

Casa ce găzduiește expoziția etnografică este o construcție ce datează din anii 1940, ridicată de săteni, fiind folosită ca și casă parohială. Cele patru încăperi şi holul oferă un spațiu generos, în care colecția este valorificată muzeografic.

În vara acestui an expoziția a fost reamenajată de specialiștii Secției de Etnografie din cadrul Muzeului Județean Satu Mare, alături de colaboratorul instituției Răzvan Roșu, în parteneriat cu Primăria Comunei Pișcolt și Asociația de Dezvoltare Comunitară Pișcolt.

Vă invităm cu drag să vizitați acest punct muzeal, pentru programare și detalii vă stă la dispoziție Giani Olar – telefon 0763765315.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.