Cum încearcă firmele de telefonie să introducă practici abuzive în contracte ?

În atenția publică au apărut din ce în ce mai multe cazuri în care consumatorii români au reclamat anumite practici abuzive din partea operatorilor de telefonie mobilă. Care sunt acestea, și cum pot fi ele combătute, ne explică avocatul Ciprian Iordan.

Implicatiile semnarii unui contract sunt evidente si de la sine intelese, totusi nu toti citim punct cu punct intregul text cand trebuie sa contractam un serviciu uzual, cum este cel de telefonie mobila.

Lucrurile devin si mai complicate cand acel contract devine greu de analizat si interpretat fara ajutorul unui specialist. Si cum nimeni nu-si angajaza un avocat cand isi face un abonament de telefonie, legislatia prevede unele masuri de protejare a clientilor,” anunță Ciprian Iordan.

Ce obligații trebuie să respecte companiile de telefonie mobilă la momentul semnării unui contract?

Potrivit avocatului, clauzele din contractele pe care operatorii de telefonie mobilă le semnează cu consumatorii trebuie să fie extrem de clare, fără echivoc și pentru înțelegerea lor să nu fie necesare cunoștințe de specialitate.

De exemplu, o clauza prin care se prevede o penalitate de 0,5 la suta pe zi in cazul neplatii facturii echivaleaza cu 182,5% pe an.

Aceasta dobanda penalizatoare ar crea un dezechilibru care depaseste cu mult eventualele daune create de intarziere iar dintr-o suma modica de 500 lei, v-ati putea trezi in cativa ani cu o citatie de chemare in judecata prin care vi se cer cateva zeci de mii de lei.

E bine sa stiti ca astfel de clauze ascunse in contract sunt usor de combatut in fata instantei si nu trebuie sa dati curs solicitarii de a le plati.

O alta clauza abuziva inatalnita in contractele cu operatorii de telefonie mobile este cea prin care clientul, in cazul incetarii contractului este obligat sa plateasca restul de rate pe care le-ar cuprinde intregul abonament.

Aceasta clauza este prevazuta exclusiv in favoarea furnizorului, clientul neavand, in fapt, optiunea incetarii contractului inainte de termen.

Aceste prevederi contractuale care sunt in mod vadit in defavoarea clientului nu pot fi adaugate in contract decat daca clientul are posibilitatea reala de negociere a lor si eventual de excludere. Dovada negocierii prealabile a unor clauze abuzive este in sarcina furnizorului,” adaugă avocatul Ciprian Iordan.

Sursa: www.puterea24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.