Încă o țară din Europa uimește prin modelul luptei contra COVID

Finlanda a avut cu 90% mai puţine decese de coronavirus pe cap de locuitor decât Suedia, iar economia sa a fost afectată mai puţin în prima jumătate a anului. Chiar şi acum, când restul Europei este îngrijorat din pricina unui nou val de cazuri, Finlanda are una dintre cele mai scăzute rate de infectare de pe continent, relatează Financial Times.

Experţii au spus că abordarea Finlandei – şi cea similară a Danemarcei şi a Norvegiei, şi anume adoptarea de măsuri restrictive rapide, dar nu totale, pentru a controla pandemia, iar apoi redeschiderea după câteva luni, a fost una dintre cele mai de succes din Europa.

În Finlanda cazurile de infectări pe cap de locuitor sunt la cel mai înalt nivel de la jumătatea lunii mai şi în ultimele două săptămâni s-au triplat, dar chiar şi aşa, sunt încă la nivelul de 10 noi infecţii la un milion de persoane, comparativ cu peste 50 de cazuri la un milion, aşa cum se întâmplă în Marea Britanie şi în Danemarca.

Johan Strang, profesor de studii nordice la Universitatea din Helsinki, a declarat că abordarea finlandeză este demnă de remarcat, referindu-se la atitudinea populaţiei faţă de deciziile guvernului: „Au fost calmi, în sensul că pot implementa măsuri destul de drastice fără ca cineva să-i pună la îndoială. Finlanda a fost mai bine pregătită pentru acest lucru decât Suedia”, a spus el.

Finlanda are cele mai stricte criterii din Europa pentru cei care vin din străinătate. Dar, pe de altă parte, carantina impusă în Finlanda – la fel ca şi Norvegia şi Danemarca – a fost mai puţin severă decât în mare parte a Europei, magazinele rămânând deschise şi transportul public în funcţiune şi fără stare de izolare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.