Auriculopunctura, o forma de terapie alternativa

Auriculoterapia sau Auriculopunctura este o formă de medicină alternativă bazată pe ideea că urechea, sau auricula, este un microsistem în care întregul corp este reprezentat de o hartă. Practicanții susțin că este posibilă tratarea problemelor de sănătate fizică, mentală sau emoțională exclusiv prin stimularea suprafeței urechii.

Harta este similară cu hărțile altor părți ale corpului utilizate în practicile de Reflexoterapie și Iridologie.

Una dintre metodele utilizate pentru tratamentul și controlul durerii cronice este acupunctura auriculară (auriculoterapie sau auriculopunctură), bazată pe principiile Medicinei Tradiționale Chineze. Această terapie utilizează o stimulare a punctelor auriculare, pentru a armoniza funcția sistemelor și a organelor / viscerelor corpului uman.

Această terapie a fost citată de peste 2500 de ani, fiind studiată de specialiști din întreaga lume. La bază se află urechile, care au peste 110 puncte strategice care beneficiază de apropierea de creier, fiind conectate direct cu diverse organe și funcții ale organismului. Când sunt stimulate aceste puncte, ele trimit impulsuri către creier pe care-l obligă să „ audă ” rapid zona activată. Acele de acupunctură, semințele de muștar sau microsferele pot fi utilizate pentru stimularea punctelor auriculare, care rămân în contact cu urechea aproximativ 20-30 de minute.

Tehnica acupuncturii auriculare se aplică în tratamentul mai multor boli precum tulburări de somn, modificări menstruale, anxietate, depresie, alergii, dureri articulare, dureri de spate, cefalee, hipertensiune arterială și tulburări digestive. De asemenea, ajută la tratamentele de slăbit și la renunțarea dependențelor, cum ar fi alcoolul sau fumatul.

Cum funcționează Auriculoterapia

Constă în stimularea mecanică a unor puncte specifice ale urechii pentru a ameliora durerea și / sau a trata problemele fizice și psihologice. În plus, poate ajuta la diagnosticarea bolilor prin observarea modificărilor din aceste puncte.

Pavilionul auricular este considerat o parte foarte importantă a corpului uman deoarece constituie un microsistem și poate reflecta toate modificările fiziopatologice ale organelor și viscerelor, ale membrelor, trunchiului, țesuturilor și organelor de simț. Când apare o stare patologică în orice parte a corpului uman, aceasta se reflectă la ureche cu reacții pozitive de caracter și locații diferite, specifice fiecărei boli.

Puncte pentru urechi

Punctele auriculare sunt zone specifice distribuite pe suprafața auriculară care reflectă fidel activitatea funcțională a întregului organism. Majoritatea acestor puncte au caracteristica de a deveni reactive la un proces patologic în zona lor corespunzătoare de pe corp. Toate regiunile și organele corpului uman sunt reprezentate în ureche, ca și cum urechea ar fi un făt în poziție cefalică (cu capul în jos).

În practica clinică, putem observa o mare diversitate de pavilioane de urechi care variază ca mărime și formă, dar în toate punctele urechii sunt distribuite, urmând aceleași principii.

În caz de boală, reacțiile se manifestă fidel în punctul sau zona specifică a regiunii afectate, prin modificări morfologice, culoarea pielii, dureri la explorarea tactilă, prezența edemelor sau a cordoanelor mici detectate la palpare, eczeme.

Toate aceste reacții pot apărea înainte ca boala să se manifeste și să dispară și după ce boala s-a vindecat. Punctele diagnosticate ca pozitive sunt selectate pentru tratament cu stimulare mecanică.

În practica clinică, s-a constatat că, prin stimularea unui punct auricular, putem întâlni diferite manifestări resimțite de pacient, cum ar fi o senzație de curent, energie care curge prin corp, căldură care curge prin pavilionul urechii și care se reflectă în anumite părți ale corpului.

Pacientul ar trebui să stimuleze sferele de mai multe ori pe zi, evitând udarea și deplasarea benzii. Sferele așezate astfel pot rămâne o perioadă maximă de șapte zile și se observă o perioadă minimă de 24 de ore cu urechea liberă pentru a reface tratamentul.

Auriculoterapia este indicată mai ales atunci când pacientul nu dorește sau este împiedicat să utilizeze ace de acupunctură din orice motiv și de asemenea, ca o completare a terapiei cu ace pentru a continua tratamentul acasă. În orice caz, este întotdeauna bine să subliniem că Acupunctura, indiferent de tehnica utilizată, este o terapie complementară și nu înlocuiește tratamentul convențional al Medicinei Occidentale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.