Un actor din Satu Mare în TOP-ul național. Radu Botar, premiat la Gala UCIN (Video)

Teatrul Național din Bucuresti a gazduit luni (21 septembrie) seara, Gala Premiilor UCIN, unul dintre cele mai asteptate evenimente de către cineastii romani. Unul dintre laureatii galei din acest an este și actorul Teatrului de Nord Satu Mare, Radu Botar, care și-a adjudecat premiul pentru rolul Episcopul Iuliu Hossu, în filmul „Cardinalul”.

Gala Premiilor UCIN este gala de decernare a premiilor oferite de Uniunea Cinestilor din Romania pentru filmele apărute în anul precedent. Premiul pentru Interpretare Masculină – Rol Principal merge către Radu Botar, pentru rolul Episcopul Iuliu Hossu, în filmul „Cardinalul”.

Radu Botar este actor în cadrul Teatrului de Nord Satu Mare. A urmat studiile Universitatii “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru si Televiziune; Actorie; American University Bucuresti: Regie teatru, Film TV; Scoala de arta Cluj Napoca: Arta dramatica.

De-a lungul carierei sale a jucat peste 70 de roluri in spectacole de teatru si film. Pentru arta sa, Radu Botar a fost distins cu premii nationale si internationale pentru interpretare in colaborare cu 20 de regizori artistici. A realizat scenariile unor filme si emisiuni TV; Regizor al catorva spectacole de teatru si cafe-teatru; Co-fondator al Societatii de productie de Arta si Spectacole “HANGAR LTD”; Coordonator al unor proiecte de imagine in campanii electorale; Profesor de arta dramatica la Scoala “Teodor Murasanu” Turda; Co-fondator al Societatii Culturale “REI CULTURES FAUTORES” Turda; Membru fondator al Asociatiei “TRANSILVANAE ZAMOLXIS” Cluj Napoca; Director artistic al Companiei Teatrale Independente “ZAMOLXE” Cluj Napoca.

Protagonistul filmului este actorul sătmărean Radu Botar, de la Teatrul de Nord Satu Mare. În distribuție mai găsim nume importante din cinematografia românească, actori precum Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Alexandru Repan, Remus Mărgineanu, Maria Ploae, Mircea Andreescu sau Cristi Iacob.

Cardinalul, o producție Agerfilm, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, în regia lui Nicolae Mărgineanu este un film care prezintă o parte din viaţa Cardinalului Iuliu Hossu, cu accent pe momentul în care episcopul român unit a vestit Marea Unire pe platoul de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, şi apoi, cu aspecte din perioada detenţiei pentru credinţă sub regimul comunist, în regim de exterminare, împreună cu ceilalţi episcopi greco-catolici şi cu membri ai elitei politice a vremii, la Penitenciarul din Sighetu Marmaţiei.

In fiecare an, Uniunea Cineastilor acorda premiile sale pe anul anterior. Incepand cu anul 2012, Uniunea Cineastilor din Romania acrediteaza in premiera titulatura de FESTIVAL, unui eveniment cu traditie “Premiile Uniunii Cineastilor”, distinctii oferite de breasla cinematografiei. In acest fel este evaluata productia nationala de filme de fictiune, documentare, animatie, experiment, film TV si evidentiate operele cinematografice valoroase din punct de vedere artistic si estetic.

Directia Festivalului a fost incredintata cunoscutului cineast Laurentiu Damian. La cele doua sectiuni se pot inscrie filmele de fictiune, documentare si de animatie de lung, mediu si scurt metraj si coproductii care au fost finantate majoritar de partea romana.

Filmele trebuie sa fi avut premiera/au fost prezentate public in intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.