Cum arata la „Ceasul electric”, cu mai bine de 150 de ani în urma ? (Foto)

Fotografiile vechi au menirea de a transmite, pe lângă imaginea unor vremuri demult apuse … un val de emoții. O fotografie făcută cândva pe la mijlocul anilor 1800, ne aduce în fata ochilor o lume total diferita de cea cunoscută noua.

Cum arata actuala zona a strazii Horea, mai precis colțul de la „Ceasul electric”, cu mai bine de 150 de ani în urma ? O fotografie realizata de o persoana a carui nume nu o vom afla niciodată, ne arata cladirile acelor vremuri, când încă Satmarul nu avea teatru și când nici cunoscutul „Ceas electric”, locul de întâlnire pe vremuri al indragostitilor, nu era nici măcar în „Faza de proiect” cum am spune azi, într-o terminologie moderna.

Una dintre cele mai vechi fotografii pe care le-am văzut până acum, fără teatru, fără ceasuri electrice … aici este casa Ormos, pe la mijlocul anilor 1800”, spun administratorii paginii de Facebook „Szatmarnemeti Anno”, cei care au dat peste aceasta rara fotografie.

Și asta sta mărturie faptului ca, arta fotografica a ajuns încă de timpuriu în ținuturile Satmarului, având în vedere ca prima fotografie a fost realizata doar cu un sfert de veac mai devreme (în 1826 sau 1827) de către francezul Joseph Nicephore Niepce. După moartea fizicianului, Jacques Mande Daguerre a preluat această invenție, iar astfel s-a stabilit anul oficial al invenției pentru fotografie, 1839. El a folosit plăci de argint iodate și expuse în camera obscură, care trebuiau sucite până se obținea unghiul potrivit. Imaginea rezultată din acest proces era una cenușie.

Prețul acestor plăci era foarte scump, ajungând la suma de 25 de franci de aur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.