Atacul aerian sovietic organizat asupra orașului Satu Mare și urmările sale.
Cel de al Doilea Război Mondial a determinat pierderi de vieți omenești și distrugeri materiale fără precedent. Dezvoltarea accelerată a tehnicii în anii conflagrației a determinat extinderea conflictului și în spatele liniei de front. Cea mai importantă cauză a numărului uriaș de victime civile din cel de al doilea război mondial a fost bombardarea aeriană a marilor orașe.
În toamna anului 1944, Satu Mare cade victima unui atac aerian sovietic care viza sediul comandamentului armatei germane aflat în această perioadă în oraș. Bombardamentul s-a desfășurat în zilele de 16, 17 și 19 septembrie, cu efecte dezastruoase asupra vieții locuitorilor: numărul total al victimelor s-a ridicat la 170 de morți (dintre care doar 34 soldați) și 350 de răniți; toate locuințele din oraș au fost afectate, iar 200 au fost distruse total; 50% dintre sătmăreni au rămas fără adăpost.
Șocul atacului aerian a determinat autoritățile locale și 90% dintre locuitori să părăsească orașul.
Și alte orașe din zonă, precum Careiul, au fost ținta bombardamentelor aeriene, dar nu de amploarea celor care au afectat Satu Mare. În urma distrugerilor masive, Satu Mare se reface total abia la sfârșitul anilor ’50.