„Craisorul Muntilor”, comemorat în centrul municipiului Satu Mare (Fotogalerie)

Asociatia „Avram Iancu” Satu Mare alături de Asociatia „Uniti pentru Satu Mare” au comemorat duminica, 13 septembrie, 148 de ani de la moartea lui Avram Iancu.

Evenimentul s-a desfajurat la bustul celui supranumit „Craisorul Muntilor”, situat în Centrul Nou, lângă Magazinul „Somesul”, la ora 12.30. În cadrul omentului festiv a avut loc un parastas de pomenire, dar și depuneri de coroane si jerbe de flori.

Avram Iancu s-a născut în 1824, în localitatea Vidra de Sus, într-o familie de moţi înstăriţi. A urmat studii de drept, iar mai târziu a jucat un rol important în Revoluţia de la 1848 din Transilvania. Avram Iancu s-a aflat la conducerea armatei românilor transilvăneni, în alianţă cu oştile austriece, împotriva trupelor revoluţionare ungare aflate sub conducerea lui Kossuth Lajos.

În ultimele două decenii ale vieţii sale a suferit, potrivit unor istorici, de o boală psihică, starea sa de sănătate începând să se deterioreze la sfârşitul anului 1852. S-a stins din viaţă în data de 10 septembrie 1872, la Baia de Criş. Avram Iancu a fost îngropat cu funeralii naţionale în data de 13 septembrie 1872, la Ţebea, lângă „Gorunul lui Horea”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.