13 septembrie – Ziua Pompierilor din Romania

Și-au ales una dintre cele mai frumoase meserii din lume. Chiar dacă întâlnesc pericole la tot pasul, mereu sunt pregătiți pentru a salva vieți din cele mai dificile situații”. Este mesajul IGSU de Ziua Pompierilor.

În România, 13 septembrie este desemnată ca „Zi a Pompierilor”. Se împlinesc 172 de ani de la lupta din Dealul Spirii, purtată de Compania de pompieri Bucureşti, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva oştirii otomane, zi de sacrificiu care a rămas întipărită în istoria poporul român.

Ziua Pompierilor din România” celebrează curajul, spiritul de sacrificiu, dar şi eroismul salvatorilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului, care au purtat cu cinste blazonul de pompier.

Bătălia din Dealul Spirii (1848) a fost pe 13 septembrie la Bucureşti, între compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu şi un corp de armată al Imperiului Otoman.

Această dată a fost desemnată ca zi a pompierilor din România, în cinstea eroismului de care a dat dovadă subunitatea de pompieri în acea luptă din timpul Revoluţiei Române din 1848. Legal, Ziua a fost oficializată în 1953, iar apoi prin Legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.