Pietroasa îmbraca o mantie de flori. Imagini de poveste, în judetul Satu Mare (Fotogalerie)

Versantul sudic al Pietroasei îmbracă mantia mov al florilor de Calluna vulgaris. Spectacolul este unic și a fost pus în evidență prin strădania salvamontiștilor sătmăreni, care au amenajat începând din anul trecut, o potecă marcată care străbate în diagonală versantul înflorit.

Sectorul de traseu a fost botezat „Poteca Callunei”. Chiar dacă habitatul dinspre vârf a fost afectat prin construcția stației de sosire a telescaunului Luna Șes, versantul sudic a rămas neatins, condițiile de habitat pentru această plantă perenă cu aspect de tufă, fiind unice pentru munții din nord-vestul țării și bucură ochii și sufletele zecilor de turiști care urcă muntele, pentru a se bucura de spectacolul naturii.

Poteca a fost amenajată atât cu scopul de a proteja covorul de flori, prin dirijarea controlată a fluxului de turiști cât și pentru scoaterea din circuitul turistic a sectorului de drum foarte abrupt format din grohotiș instabil, generator de accidente montane.

Traseul este în curs de omologare iar prin această realizare, Serviciul Public Județean Salvamont Satu Mare a reușit să pună la dispoziția turiștilor, încă un obiectiv natural unic al acestui colț de țară.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.