Dr. Vasile Lucaciu în SUA. Misiune consemnata într-un album apărut la Illinois (Foto)

S-a scris mult despre Vasile Lucaciu, supranumit și „Leul din Sisesti”, însă se știe prea puțin (sau aproape nimic) despre misiunea sa în SUA. Franturi din aceasta misiune au fost consemnnate într-un album din Illinois, în prezent aflat la Biblioteca Judeteana din Satu Mare.

În primăvara anului 1917, alături de preotul ortodox Ioan Moța și de Vasile Stoica, dr. Vasile Lucaciu se afla în Rusia, spun cercetatorii Bibliotecii Judetene Satu Mare, dr. Viorel Campean și dr. Marta Cordea. În aprilie 1917 cei pleacă spre SUA, cu misiunea de a lămuri diplomația de peste ocean asupra dezideratului național al românilor și de a-i mobiliza pe românii transilvăneni, cetățenii americani în acea perioadă.

Părintele Lucaciu se baza pe prezența în continentul american a fiului său cel mare, dr. Epaminonda Lucaciu (https://www.satmareanul.net/2015/01/22/epaminonda-lucaciu-satmareanul-care-a-infiintat-primul-ziar-romanesc-din-america-de-nord/), întâiul paroh greco-catolic trecut dincolo de Ocean, lucru care se întâmpla încă din toamna anului 1905, dar și a fratelui său, Constantin, prezent și el în intervalul 1917-1918 în S.U.A. Precizăm că fiul părintelui Lucaciu a fost urmat la puțină vreme de un alt paroh născut pe plaiurile Sătmarului, mai precis în cele oșenești, pr. Alexandru Pop (născut la Negreşti).

În fondurile secției „Colecții Speciale și Fond de Patrimoniu” a Bibliotecii Județene Satu Mare se află un album foarte interesant, cu titlul: „With the colors from Aurora 1917, 1918, 1919” (Cu drapelul din Aurora 1917, 1918, 1919), apărut în 1920 la Aurora, Illinois, S.U.A., dedicat fiind tuturor celor care au servit Naţiunea americană, conţinând numele soldaţilor şi fotografiile celor care au participat la Primul Război, cu un capitol special închinat celor care şi-au dat viaţa în acea conflagrație mondială.

Un capitol este alocat românilor din America. La pagina 352 a volumului apare o fotografie a membrilor Comisiei Naţionale Române care au vizitat oraşul Aurora din Statele Unite, pe care o reproducem și noi în materialul nostru. Sub fotografie se consemnează: Comisia Națională Românească care a vizitat orașul Aurora în Statele Unite și numele celor din fotografie – colonelul Vasile Stoica, dr. Vasile Lucaciu, dr. Di Matia şi dr. Epaminonda Lucaciu. Pe aceeași pagină apar și imagini cu „liderii locali în munca românească”: Dr. A. N. Kitenplon, pr. greco-catolic Ioan Pop (înainte de a părăsi ţara, a slujit timp de 24 de ani la Someș Uileac) şi Grigore Olar, notar public, cel prin filiera căruia volumul a ajuns în fondul de carte veche al bibliotecii sătmărene.

Sursa: dr. Viorel Câmpean; dr. Marta Cordea (Biblioteca Judeţeană Satu Mare)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.