Noi modalități de achitare a contravalorii pașaportului

Necesitatea digitalizării serviciilor publice aduce importante schimbări în ceea ce privește modalitățile de achitare a contravalorii pașaportului prin publicarea în Monitorul Oficial numărul 802 în data de 1 septembrie 2020 a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 152 pentru modificarea unor acte normative în vederea extinderii categoriilor de plăți care pot fi efectuate prin intermediul Sistemului Național electronic de plată online (SNEP).

Astfel, prin acest act normativ se aduc modificări articolului 15 din Legea nr. 248/2005, în sensul că suma reprezentând contravaloarea pașaportului se achită în contul Companiei Naționale Imprimeria Națională SA (CNIN) prin mijloace de plată online, inclusiv SNEP – www.ghiseul.ro sau unități bancare cu care CNIN încheie convenții în acest scop.

Începând cu data de 7 septembrie 2020, plata contravalorii pașaportului se poate efectua astfel:

– în numerar sau, după caz, prin intermediul POS-urilor, la casieriile unităților CEC Bank

– online prin platforma de plăți virtuale ghiseul.ro.

De asemenea, toate plățile care au fost efectuate/achitate în conturile Instituțiilor Prefectului deschise la Trezorerie prin modalități variate (virament bancar, mandat poștal, mijloacele de plată online etc) vor putea fi utilizate de solicitanții serviciilor de pașapoarte în vedere eliberării documentelor de călătorie și după intrarea în vigoare a modificărilor Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Totodată, pentru a veni în sprijinul cetățenilor în situația în care în perioada 26 septembrie Instituțiile Prefectului vor încasa prin casieriile proprii și/sau conturile deschise la Trezorerie sumele reprezentând contravaloarea pașapoartelor, dovada plății rămâne valabilă pentru depunerea cererii de eliberare a pașaportului.

În ceea ce privește recuperarea contravalorii pașaportului achitată eronat sau pentru care nu a fost prestat serviciul aferent, aceasta se realizează la cererea scrisă a plătitorului adresată CNIN, însoțită de documentul prin care s-a efectuat plata în cel mult 5 zile lucrătoare de la depunere aceste cereri.

Situațiile în care contravaloarea pașapoartelor simple electronice/ simple temporare a fost achitată până la data intrării în vigoare a prezentului act normativ rămân supuse prevederilor normative incidente la data efectuării plății, inclusiv în ceea ce privește procedura de restituire a contravalorii pașapoartelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.