Este unul dintre cele mai mari lacuri din Transilvania … Și se afla în judetul Satu Mare (Fotogalerie)

Unul dintre cele mai mari lacuri ca suprafața din Transilvania se afla în judetul Satu Mare. Este vorba despre lacul-baraj din Calinesti-Oas. Acesta se afla într-o zona mirifica, de o frumusețe de poveste.

Lacul din Calinesti-Oas are o suprafaţă de 357 hectare şi reprezintă unul dintre cele mai întinse lacuri din Transilvania. A fost realizat prin construirea în 1974 a unui baraj de 16 m înălțime și 798 m lungime, pe râul Tur. Barajul a fost proiectat pentru reținerea a 29 milioane mc de apă. La acest volum lacul ar avea 382 ha și 5 km lungime. Ca o alta curiozitate, raul Tur este cel mai lung curs de apa din judet (66 de km).

Lacul a fost creat pentru irigații, atenuarea viiturilor, piscicultură și agrement. Adâncimea lacului este de 1,5 m -10 m, în care trăiesc mai multe specii de pește: știucă, biban, șalău, somn, avat, crap, caras, plătica, amur, etc.

Lacul a fost imortalizat și de cunoscutul fotograf negrestean, Remus Tiplea, iar unele dintre instantaneele acestuia le-am inclus în acest articol.

Ce mai poți sa vizitezi în zona lacului ? Unul dintre obiectivele turistice aflate în apropierea lacului Călineşti-Oaş este Casa Ţărănească, situată în nordul lacului, care datează din anul 1727. Aceasta reprezintă una dintre tipologiile caselor bătrâneşti des întâlnite în regiune, fiind compusă din cameră de locuit, tindă, cămară şi prispă.

Achiziţionată în 1991 de câtre Muzeul Judeţean Satu Mare, casa a fost restaurată în totalitate în perioada 1995-1996.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.