Cartea, în prim-planul unei expozitii la Carei (Foto)

Joi, 3 septembrie, începând cu ora 17.00, în aer liber, în fața intrării în Sala de simpozioane de la parterul Castelului Károlyi din municipiul Carei, a avut loc vernisajul expoziției de arte vizuale de carte obiect/carte de artist, desfășurate în cadrul celei de-a cincea ediții a Bienalei Europene Internaționale de Carte Obiect – EIBAB (European International Book Art Biennale), având-o ca și curator pe artista Dorothea Fleiss.

Evenimentul a fost deschis și moderat de Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Fundației Centrul de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”, după care, artista Dorothea Fleiss, curatorul expoziției a transmis un mesaj celor prezenți subliniind simbolistica unui astfel de eveniment.

În cadrul EIBAB publicului i se oferă posibilitatea să abordeze verbal, vizual și tactil diverse exemple de cărți obiecte/cărți de artiști, cărți tip acordeon sau leporello, cărți jurnale, mici ediții prețioase, cărți pictate, cărți instalații și cărți remodificate. Expoziția  de carte obiect/carte de artist se găsește în sala de simpozioane de la parterul castelului Károlyi și este deschisă publicului în perioada 03 – 12 septembrie 2020.

La această a 5-a ediție EIBAB ( European International Book Art Biennale) au fost selectați peste 110 de artiști din Finlanda, Japonia, Ucraina, Germania, Statele Unite, Marea Britanie, Brazilia, Ungaria, Thailanda, Belgia, Italia, Turcia, Rusia, Irlanda, Canada, Maroc, Myanmar și România.” ( Dorothea Fleiss Ph.D.)

Dintre artiștii care au expus îi amintim pe Arina Ailincăi, Dragoș Georgescu – Szeremi Julia, Fib Marryan (Finlanda), Gralha Azul Group(Brazilia), Mikhail Pogarsky(Rusia).

Evenimentul a fost organizat de Asociația Artiștilor Plastici Profesioniști DFEWA Dresda, cu sprijinul Direcției de Cultură a Municipiului Carei și Centrului de Promovare a Turismului Cultural „Gróf Károlyi”.

“Cartea are o lungă istorie și tradiție, însă de la începutul secolului XX-lea ea este în curs de dispariție devenind virtuală. Cartea obiect/cartea de artist este o modalitate de creație care permite o maximă libertate de exprimare a artistului prin formele și metodele extinse, însă prin alegerea tehnicilor și materialelor, care pot fi diverse de la hârtie realizată manual, materiale textile, metal, sticlă sau ceramică. Chiar dacă unii artiști creează și ediții de exemplare limitate, aceste lucrări rămân „unice”.

Cartea obiect/cartea de artist abordează printre altele o temă fundamentală, aceea a relației dintre text/ literatură și pictură/instalație.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.