Ziua Limbii Române marcată și la Satu Mare

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Limbii Române, luni, 31 august 2020, câțiva oameni de cultură sătmăreni s-au adunat la Monumentul Limbii Române din curtea Muzeului de Artă din Satu Mare.

Despre însemnătatea acestei sărbători solare dar și despre nefericita soartă a acestui monument, a vorbit Felician Pop, președintele Asociației Scriitorilor de Nord Vest. Vorbitorul a subliniat faptul că Mihai Eminescu a adus cel mai frumos elogiu plaiurilor sătmărene, atunci când acesta a spus că limba românească cea mai frumoasă și mai curată se vorbește la Sătmar, citat care se regăsește la baza monumentului.

Felician Pop a mai adăugat că din păcate, acest simbol al românismului este ascuns într-o curte interioară deoarece Ministerul Culturii a refuzat să aprobe amplasarea acestuia în parcul din Centrul vechi al orașului, deși de ani de zile, politicienii promit repararea acestei sfidătoare nedreptăți.

La eveniment au participat, Robert Laszlo, managerul CJCPCT, Felician Pop, directorul adjunct al instituției, Loredana Știrbu, președintele Cenaclului ”Cronograf”, Florescu Ioan, președintele Ligii Pensionarilor Unirea, Voicu Șichet, directorul revistei Eroii Neamului precum și scriitorii: Teodor Curpaș, Mihai Sas, Cornelia Bălan Pop, Elena Koka, Fracisc Balogh, Gheorghe Cormoș, cărora li s-au alăturat și alți sătmăreni care au ținut să cinstească această zi, așa cum se cuvine.

Tânărul folkist Adrian Lupescu a susținut un scurt program muzical după care au urmat depunerile de jerbe.

Tot in cadrul manifestarilor dedicate “Zilei Limbii Române”, pe terasa Centrului de Creatie a avut loc o expozitie de fotografie a poetului Francisc Edmund Balogh.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.