Popas în „Camara Zanelor”. Un loc de poveste, în judetul Satu Mare (Foto)

Varful Bârloagele (M-tii Oas – 633 m), este unul din cele mai frumoase locuri de belvedere din Muntii Oas. Un loc din care pot fi admirate (sorbite cu ochii) două lanțuri montane importante din Ucraina, M-ții Borzava si Polonini, precum și vârfuri de la noi din țară, respectiv părți din M-ții Igniș și Oaș.

Traseul ne răsfata și cu alte frumuseți presărate de-a lungul său: Aleea timpului ce stă in loc, Copacul fluier, Pădurea Zmeilor (dacă tot are Cămârzana supranumele de Cămara Zânelor).

Legat de originile numelui localităţii Cămărzana există două explicaţii dintre care, prima este susţinută de studiile lingvistice iar cea de-a doua de o legendă ce a străbătut veacurile până în vremurile noastre ? Astfel, potrivit studiilor efectuate de lingvişti numele localităţii Cămărzana provine din termenul dacic „Camara Zana” care înseamnă „Lăcaşul sfânt”. Specialiştii sunt de părere că în urmă cu două milenii pe acele meleaguri s-ar fi aflat şi un templu zalmoxian, acesta fiind un centru religios important pentru spiritualitatea dacilor liberi.

Cu privire la provenienţa numelui localităţii există şi o poveste destul de interesantă. Legenda spune că trei haiduci, Paşca, Haiduc şi Homa, prigoniţi de autorităţi, se refugiază în această zonă păduroasă şi se stabilesc lângă izvorul pe care l-au botezat „Fântâna Păştenilor”. De remarcat este faptul că zona locuită din jurul acestei fântâni se numeşte şi astăzi „Păşteni”. Haiducii au adus cu ei în acele locuri şi câteva fete. Impresionaţi de frumuseţea acestora localnicii le-au denumit zâne. Legenda spune că locul în care haiducii împreună cu fetele s-au aşezat semăna cu o cămară, un loc ascuns şi greu de pătruns. Astfel aşezarea a fost numită „Cămara Zânelor”, iar de aici se presupune că vine şi numele comunei Cămărzana.

În continuare, vă invităm să vizionați frumusețile naturii, minunatii cu care va puteti rasfata in această drumeție.

Un Comentariu la "Popas în „Camara Zanelor”. Un loc de poveste, în judetul Satu Mare (Foto)"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.