Încep plățile pentru angajații aflați în șomaj tehnic

Azi, 24 august, încep plățile către angajatori pentru acordarea a 41,5% din câștigul salarial al fiecărei persoane aflate anterior în șomaj tehnic, care a revenit la muncă, transmite ministrul Muncii.

Angajatorii trebuie să facă dovada plății contribuțiilor, unii trimit ceea ce trebuie, alții – nu. Cu aproape fiecare se discută personal. Sunt, în medie, 3-4 schimburi de mesaje cu angajatorii. Aceasta fiind perioada în care se procesează cererile pentru prima lună de acordare – iunie”, spune ministrul Violeta Alexandru.

Lista de probleme identificate la dosare, potrivit ministrului:

angajatorii depun documente incomplete/incorecte. Nu atașează sau atașează incomplet documentele necesare verificării plății contribuțiilor. Lipsesc Ordinele de Plată, deși obligația este prevăzută în Cerere.
• în multe situații, angajatorii comunică conturi eronate sau închise, fiind necesară o corespondență suplimentară cu aceștia. Nu una ci mai multe.
• în multe cazuri, Declarația D112 la luna iunie cuprinde atât contribuțiile lunii iunie cât și contribuțiile aferente Șomajului Tehnic pe luna mai. Ne luăm timp, vorbim, rezolvăm.
• sunt angajatori care au sume mari de plată pentru contribuții și atașează multe OP-uri (chiar și de ordinul sutelor). Aceste OP-uri trebuie adunate și verificate cu Declarația D112;
• sunt angajatori care depun aceeași solicitare de două sau chiar de mai multe ori. Se verifică solicitare cu solicitare și se înlătură dublurile.
• deși este prevăzut foarte clar în Ordonanță faptul că un angajator cu mai multe obiecte de activitate trebuie să opteze pentru una dintre cele 2 măsuri (Șomaj Tehnic sau măsura 41,5 %), totuși depun pentru ambele măsuri.

Amintim că o OUG în acest sens a fost adoptată de Guvern la finalul lunii mai. Plata se va face către angajatori prin ANOFM.

Un Comentariu la "Încep plățile pentru angajații aflați în șomaj tehnic"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.