Ioana Bran: „Industria HORECA este la un pas de colaps !”

Guvernul liberal a culcat la pământ o industrie care avea 400.000 de angajați înainte de pandemie: industria ospitalității !” spune deputatul social-democrat de Satu Mare, Ioana Bran. Parlamentarul satmarean, critica Guvernul Orban, considerand ca acesta nu a luat măsuri concrete pentru a salva industria HORECA.

Industria HORECA este la un pas de colaps! Guvernul liberal a culcat la pământ o industrie care avea 400.000 de angajați înainte de pandemie: industria ospitalității! Cifra de afaceri a firmelor din domeniu era de 5 miliarde de euro, iar aportul la PIB de 5,07%. 40.000 de firme cu capital românesc erau active în industria HORECA înainte de criza provocată de pandemia COVID-19.

Criza a lovit și această industrie, ca multe alte domenii, dar lipsa măsurilor de sprijin și reglementările stabilite de autorități au dus la suspendarea activității a peste 40% din firme. Cifra de afaceri a scăzut cu 70%. În statele europene, restaurantele sunt deschise. La noi, nu! Dar sunt controlate la sânge, de parcă pe terasele acestora ar sta numai interlopi.

Sigur că stoparea epidemiei este principalul nostru obiectiv. Când spun nostru, al tuturor, mă refer la noi toți, nu doar la autorități sau la medici. Dar nu e în regulă să deschizi spațiile pentru „păcănele” și să ții restaurantele închise. Este mai ușor să menții distanța fizică și să respecți regulile într-un restaurant decât, de exemplu, în mijloacele de transport în comun. Se pot aplica aceleași reguli ca la terase: număr de clienți limitat, distanță între mese, igienizarea spațiului, a tacâmurilor și a veselei, mască și mănuși pentru ospătari. Se pot chiar alege intervale fixe de funcționare. Important este să cauți soluții, să dialoghezi cu responsabilii din această industrie atât de afectată.

Mâine, miercuri, între orele 17:00 și 18:00, terasele vor fi închise. Patronii și angajații industriei HORECA vor protesta și vor sta în fața teraselor cu pancarte. Au nevoie de măsuri imediate pentru a nu intra definitiv în colaps” a conchis deputatul Ioana Bran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.