Va fi obligatoriu de la 1 ianuarie 2021. Amenzi mari

Românii vor fi obligați să colecteze separat deșeurile biodegradabile, precum fructele și legumele alterate. Acest lucru se va aplica de la 1 ianuarie iar cine nu va respecta obligativitatea va scoate din buzunar chiar și 20 de mii de lei.

Pe de altă parte, reprezentanții firmelor de salubrizare susțin că măsura este nerealistă și nu poate fi pusă în practică.

Potrivit legii, în gospodării și în cadrul societăților comerciale, deșeuri precum fructele și resturile de fructe, legumele și resturile de legume, plus anumite resturi alimentare, nu vor mai fie aruncate în același recipient cu alte resturi. Ci vor trebui colectate separat, așa cum se întâmplă cu hârtia și plasticul.

Societățile de salubrizare vor fi obligate să preia aceste deșeuri pentru a fi transformate în compost pentru agricultură. Cine nu va respecta noua lege va fi amendat! Cu minim 400 de lei cetățeanul și cu până la 20.000 de lei societățile comerciale.

Cu toate acestea, pentru a fi aplicată, în fiecare județ trebuie să existe cel puțin o stație de compostare. Există în țară câteva, dar în unele dintre marile orașe nu există.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.