Ioana Bran: „Guvernul Romaniei și-a bătut joc de banii publici în perioada starii de urgența”

Deputatul social-democrat Ioana Bran critica declaratiile făcute astăzi, 12 august, în Parlamentul Romaniei, de către premierul Ludovic Orban. Acesta a vorbit despre „situatia noua” generată de pandemie, despre greutăți, despre perioadele de vid legislativ și despre faptul că ar fi luat „toate măsurile de care avea nevoie”.

Nimic despre deriva economică, despre șomaj, nimic despre viitor. Nimic despre relansarea economică, despre măsurile de protejare a firmelor românești sau a fermierilor. Un guvern a cărui singură direcție de lucru a fost câștigarea unor alegeri care să îi legitimeze cumva. Mai întâi cu insistență pe acele „anticipate” care l-au făcut pe dl Câțu aproape premier. Mai țineți minte că dl Câțu era să fie premier ca să organizeze acele obsedante „anticipate”? Mai avea un sfert de oră și era votat dacă nu o lua la fugă… Goana după o oarecare legitimare va trece în curând prin filtrul alegerilor locale. Noi suntem pregătiți, dar mă întreb dacă acest Guvern este capabil să le organizeze în condiții de deplină siguranță din punct de vedere al sănătății.

Discursul fantezist al premierului este contrazis de ilegalitățile constatate de Curtea de Conturi. Iar cifrele nu mint!”, spune Ioana Bran.

Controlul Curții de Conturi arată maniera dezastruoasă în care liberalii au gestionat banii țării. Abaterile financiar-contabile estimate pentru perioada stării de urgență sunt de 659 de milioane de lei. Aproximativ 135 de milioane de euro.

În Raportul special al Curții, care a fost înaintat Parlamentului, se arată că valoarea prejudiciilor este de 38,3 milioane de lei – aproape 8 milioane de euro … Aceste cifre ne arată limpede că Guvernul și-a bătut joc de banii publici în condițiile în care a cumpărat măști de la o firmă care are ca activitate un bar dintr-un sat, iar cele 400 de ventilatoare contractate în Coreea de Sud și pentru care s-a plătit avans nu au ajuns nici până azi. Despre măștile de protecție pentru persoanele defavorizate nici nu mai e cazul să spun ceva, licitația s-a încurcat” spune parlamentarul satmarean.

Revenind la banii cheltuiți pentru combaterea pandemiei, trebuie spus că până la 30 iunie 2020, s-au cheltuit 5 miliarde de lei. Mai bine de trei sferturi din această sumă o reprezintă plata indemnizațiilor pentru cei care nu au mai putut lucra. Doar 5,3%, adică 266 de milioane de lei au fost cheltuiți pentru stocuri de urgență medicală.

Mai țineți minte când acuza dl Orban faptul că nu erau stocuri? Când micul grup de miniștri agreat de dl președinte Iohannis spunea pe toate posturile de televiziune că PSD a lăsat depozitele goale? Iată că acest raport arată exact cum au stat lucrurile, nivelul cheltuielilor pentru urgențe medicale nefiind deloc la nivelul le care se lamentau liberalii.

Raportul acesta este ca o oglindă pentru acest guvern. Dacă s-ar privi cu seriozitate în ea, liberalii ar trebui să se gândească să meargă din nou la școală sau să își angajeze niște oameni competenți. Nu să caute cu orice preț să rămână la guvernare!” a conchis Ioana Bran.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.