Doua zile de teatru la Carei. Vezi programul

Asociația Teatrală Shoshin organizează cea de-a patra ediție a Festivalului „KaravanAct” în perioada 17-22 august.

Festivalul de Teatru pe Drum din acest an se desfășoară timp de 6 zile și vizitează 3 orașe. Între 17-18 august festivalul va prezenta spectacolele invitate publicului din Carei. Evenimentele vor avea loc în curtea Centrului Cultural Carei. Revenim cu informații referitoare la programul detaliat.

Păstrarea distanței și purtarea măștii sunt obligatorii!

Programul festivalului din 2020 în Carei include producții din Cluj-Napoca și Sfântu Gheorghe, condimentate de o călătorie imaginară de sunete (concert) cu Fluidian (Emil Gherasim). Organizatorii intenționează să ofere experiențe colorate și de neuitat și în acest an, implicând diverse spații publice, curți, terase, desigur ținând cont și respectând cu strictețe reglementările actuale de sănătate.

Festivalul de Teatru pe Drum KaravanAct a fost înființat în 2015 de către Shoshin cu intenția (ca un organism viu) de a intra în contact cu locuitorii așezărilor pe care le vizitează și de a le invita la dialog. „Scopul KaravanAct este să „se infiltreze ”pe străzi, în spații publice, spații exterioare-interioare frecvent vizitate sau chiar uitate și să ducă teatrul, muzica, dansul și cântecul în toate aceste locuri, arătând că arta aparține tuturor; că poate să fie, ar trebui să fie o parte din viața noastră de zi cu zi; că locuința unui teatru – sau oricărei alte forme de artă – nu este numai în „casa” (teatru, auditorium, galerie) dedicată special acestuia, ci oriunde, pe orice colț, piață, curte, pe balconul sau în apartamentul oricui, în orice clădire. În acest proces de „găsire a unui cămin”, arta scoate în evidență, îmbogățește și actualizează spațiul respectiv, mărturisesc Györgyjakab Enikő și Köllő Csongor, creatorii festivalului.

În situația noastră actuală, acest act de artă devine important, vital pentru noi toți. Spectatorii KaravanAct nu sunt doar cei care vizitează în mod tradițional teatrul, ci, oricine prezent acolo, unde are loc evenimentul: toți trecătorii , inclusiv cei care nu ar merge neapărat la teatru, pentru că nu își pot permite sau nu o cunosc suficient. Cu toții suntem în situația actuală, iar KaravanAct este pentru toți și pentru oricine: noi încercăm să ajutăm situația respectivă cu mijloacele noastre proprii” continuă ei.

Festivalul parcurge următorul traseu:

Carei: 17-18 august

Cluj Napoca: 19-20 august

Satu Mare: 21-22 august

Producțiile prezentate în Carei:

Spectacolul de foc PYRO în aer liber a teatrului- mișcare M Studio din Sfântu Gheorghe

Compania s-a inspirat din tradițiile circului, ideea cărora s-a născut în timpul repetițiilor pentru un spectacol de teatru – circ intitulat Sărbătoarea regizat de Péter Uray în urmă cu mai bine de zece ani. Actorii au făcut cunoștință cu tehnica poi prin intermediul jonglerului de foc Molnár Hajnalka, și de-a lungul anilor au completat cu tehnici noi: băț de foc, coardă, torță de mână, evantai de foc și suflare de flăcări. Muzica producției este küb_beat & perkucigo. Interpreți: Chirițescu György, Deák Zoltán, Gáll Katalin, Nagy Eszter, Polgár Emília, Szekrényes László, Veress Nagy Attila.

Háy János: Fiica tatălui – producția Asociației Teatral Shoshin

Textul lui Háy se bazează pe figura asistentei poloneze Irena Sendlerowa, care a salvat peste 2.000 de copii din ghetoul de la Varșovia în timpul celui de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, după cum subliniază autorul însuși în prefața piesei sale, fondul real a fost doar un punct de pornire, iar la final a fost doar o scuză și pentru echipa noastră creativă , ca prin explorarea opresiunii exterioare, a vulnerabilității, a situației de închidere să putem atinge și traversa cealaltă parte a monedei, închiderea interioară, limitele interioare, incapacitatea omului la o libertate adevărată și faptul că „suntem prizonieri ai propriei închisori și nu putem distruge un zid și ne bucurăm când alții trag un zid în jurul nostru deoarece credem că suntem în captivitate datorită lor.” Acest spectacol este în limba maghiară, fără posibilitatea de traducere/supratitrare.

Interpreți: Kiss-Ferenczi Sára, Márkos Tamás, Ruszuly Ervin.

Muzică live: Márkos Tamás

Regizor: Köllő Csongor

Asistent dramaturg: Veres Kincső.

Concert Fluidian

Fluidian (Emil Gherasim) compozitor, chitarist și artist de sunet.  Opera sa include muzică acustică și electronică, muzică de film și teatru, mostre de sunet create pentru spectacole de dans contemporan și creații vizuale, muzică texturală minimalistă, „picturi sonore” și sondare ambientală. Muzica sa este foarte personală și are o atmosferă profund meditativă, care se naște cu o metodă specială de improvizație. Prin utilizarea chitarei într-o varietate de moduri (de exemplu, suflând șiruri sau folosind o coardă pentru a modifica toate acestea în mod electronic) și prin conceptul textual minimalist, muzica sa se transformă într-o călătorie contemplativă și sonoră plutitoare.

Intrarea la spectacolele KaravanAct sunt gratuite. Proiect susținut de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național), NKA (Fondul Cultural Național), BGA (Fondul Bethlen Gábor). Parteneri: Zilele Culturale Maghiare de la Cluj-Napoca, Zilele Culturale Partium, Compania György Harag a Teatrului de Nord din Satu Mare, Centrul Cultural Carei, Studioul Vizualitas, Liceul Teoretic István Báthory și Facultatea de Teatru și Film UBB.

Mai multe detalii și programul defalcat pe orașe sunt disponibile pe paginile www.shoshintheatre.com și  http://www.facebook.com/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.