Dezvaluire cutremuratoare ! Ținuturile Satmarului, pe „harta” spirituala a lumii !

O „poveste” fascinanta prinde viața, conturandu-se într-o realitate fermacatoare, pentru cei care aleg sa zaboveasca preț de câteva ore, asupra romanului „Umbrele nevazutului”, scriere semnata de Florin Horvath. Ce este atât de fascinant, dincolo de de drumul moastelor Sfantului Ioan Botezatorul, urmat pas cu pas de-a lungul a doua milenii de istorie ? Scriitorul poarta „pasii” cititorului nu doar prin labirintul timpului, ci și peste mari și tari, pana pe teritoriu Romaniei de astăzi, spunandu-ne ca Moastele Sfantului sunt bine adăpostite în zona Fagarasului … Însă, nu înainte ca acestea sa fi „poposit” și în ținuturile Satmarului, în vechea mânăstire a calugarilor cistercieni de la Vetis.

E nevoie sa dam roata timpului înapoi cu 8 secole, când pe firmamentul anilor nesfarsiti se scria … 1200.

Pentru ca povestea să fie și mai fascinantă pentru noi, locuitorii acestui colț de țară, Florin Horvath face o dezvăluire cutremurătoare și în același timp de o importanță covârșitoare: la un moment dat, de-a lungul călătoriei lor în istorie, moaștele Sfântului Ioan Botezătorul au ajuns în mâinile călugărilor vechii mănăstiri de la Vetiș …

În ce condiții? Florin Horvath spune că ajungerea moaștelor în România se leagă de Ordinul Cistercienilor care au încercat să ascundă sfintele odoare de brațul viclean al Papei Inocențiu al III-lea, care a pornit o cruciadă pentru a le acapara.

Moaştele ajung în Franţa, unde cavalerii iau decizia de a le trimite „dincolo de regatul Ungar”, în Ardeal. Ajung, mai întâi, la abaţia Igris (Ingrişul de azi, din judeţul Timiş), după care la călugării de la Vetiș. De aici, moaştele ajung la mănăstirile din zona Făgăraşului, la „Inteleptii Muntilor”.

Dând timpul înapoi, amintim că prima mutare a moaştelor din grota situată în imediata apropiere a Sfântului Mormânt a avut loc după anul 300 d.Hr., când Elena, mama împăratului roman Constantin, a decis să modernizeze Ierusalimul şi să construiască acolo o biserică închinată Fiului Domnului. În vâltoarea lucrărilor de modernizare, doi călugări – Mihail şi Lavrenţie – dau peste moaşte, îndrumaţi chiar de Ioan Botezătorul, care i s-a arătat unuia dintre el în vis.

Moaştele sunt luate cu scopul de a fi duse la Constantinopol, acolo unde împăratul Constantin construia o mare biserică, însă ajung acolo abia după 500 de ani, trecând, între timp, pe la olarul Iusuf, călugărul eretic Eustaţie şi episcopul Simeon. La Constantinopol ajung în anul 850 d.Hr., fiind depuse în Biserica Sfânta Irina, de unde sunt luate în timpul Cruciadei împotriva Constantinopolului de un cavaler al Ordinului Cistercienilor, după care călătoria sfintelor odoare continuă pe meleagurile țării noastre.

Concluzia romanului semnat de Florin Horvath este că moaştele Sfântului Ioan Botezătorul au fost aduse în România în jurul anului 1200 şi se află şi acum pe teritoriul ţării noastre.

Pentru a-și justifica demersul în cercetarea acestor taine, care a început cu mulți ani în urma, Horvath spune că „am dat, întâmplător, peste un act de danie al lui Neagoe Basarab, care vorbeşte despre cinstitul cap al Sfântului Ioan Botezătorul, danie în favoarea mănăstirii Dionisiu de pe Muntele Athos. Aşa a apărut prima întrebare: de unde şi până unde capul Sfântului Ioan Botezătorul, când ştim că la mănăstirea de pe Muntele Athos este mâna dreaptă, şi de unde şi până unde Sfintele Moaşte în România”.

Și sa nu uitam încă un lucru, care poate peste ani și ani, ori poate peste decenii, ori secole, vor reaseza intamplarile trecute în albia adevărului istoric și spiritual al lumii. Într-unul dintre discursurile sale, referindu-se la Romania, Papa Ioan Paul al II-lea spunea un lucru surprinzător: „Romania este Grădina Maicii Domnului”. Și cum Biblioteca Vaticanului ascunde multe mistere și documente, putem spune cu indreptatire ca, Suveranul Pontif rostea aceste cuvinte într-o totala cunoștința de cauza, atribuind țării noastre, un rol spiritual care transcende dincolo de griul nostru cotidian.

Acestea fiind spuse, Florin Horvath ne invită într-o călătorie fascinantă, de-a lungul istoriei erei creștine, pe urmele moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.