S-au dublat focarele de pesta porcina !

La această oră, în județul Satu Mare, există confirmate, 30 focare de Pestă Porcină Africană la porcul domestic, în 30 exploatații non profesionale din localitățile, Pir – 1, Sanislău – 7, Târșolț – 2, Bixad – 2, Medieș Râturi – 1, Remetea Oașului – 1, Căuaș – 3, Certeze -1, Vama – 3, Resighea – 2, Chereușa – 6 și Orașu Nou Vii – 1. Au fost luate toate măsurile legale, pentru a preîntâmpina difuzarea bolii, în alte localități din județul nostru.

DSV Satu Mare, atenționează crescătorii de suine din județ, să sporească măsurile de biosecuritate, în exploatațiile pe care le dețin, datorită cazurilor de Pestă Porcină Africană care evoluează în județul nostru, atât la porcii domestici cât și la mistreți.

Toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții.

Se vor aplica și respecta toate măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale. Acestea fiind reprezentate de, împrejmuirea totală a exploatației, asigurarea unui dezinfector rutier și pietonal, vestiar filtru, echipament de protecție obligatoriu, respectarea condițiilor privind angajarea personalului muncitor și circulația personalului în exploatații, angajații permanenți, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicția de a crește porci la domiciliu sau în altă locație, fără a intra în contact cu alți porci domestici sau mistreți, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri excepționale și numai cu respectarea regimului de filtru.

Suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie.

Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.

Reamintim crescătorilor și deținătorilor de suine, că în cazul apariției unui nou focar de pestă porcină africana, porcii se ucid, numai în exploatația unde există focarul de boală.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.